– Det har vært mye strid og harde kamper mellom kristne
Hvorfor har du skrevet denne boken?
– Jeg vil vise hvor mangfoldig Kristen-Norge er, både gjennom å beskrive min egen oppvekst som læstadianer, en konservativ minoritet i nord, og gjennom å vise det politiske meningsmangfoldet.
Hva er de viktigste poengene som kommer frem?
– Det har vært mye strid og harde kamper mellom kristne. Men det er også fellesskap og samhørighet som ikke får nok oppmerksomhet. Det som i størst grad har hindret utvikling og fornyelse, er en kultur der man ikke skal være uenige. Kristne må avfinne seg med å være et uenighetsfellesskap.
Hvilke nye synspunkter eller teorier presenteres?
– Det har skjedd en voldsom omveltning blant norske kristne de siste tiårene: Sekularisering, liberalisering og flerreligiøsitet har satt kristendommen under press og polarisert den.
Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?
– Dette er en bok som først og fremst er min fortelling. Men min historie fletter seg inn i mange andres gjennom mitt politiske og journalistiske engasjement. Det ble et veldig mye større researcharbeid enn jeg hadde sett for meg.
Hva vil du oppnå med boken?
– Jeg håper dette kan være et innlegg i diskusjonen rundt den norske kristenheten og hvordan den skal overleve. Og naturligvis en debatt om mye annet, nordnorsk religiøsitet, KrFs videre liv, endringsledelse og mediemangfold.
Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?
– Nysgjerrighet og mer kunnskap.
Hva gjorde at du fikk lyst til å sette i gang med et så stort prosjekt som å skrive en bok?
– Jeg ville vise de lange linjene i Kristen-Norge og sette ord på alt det usagte – vise hvor voldsomme kampene er og at de har strukket seg over lang tid.
– Det er lite tilfeldig i boken min, faktisk ble jeg selv overrasket over hvor mange politiske hendelser som henger sammen med de store ideologiske trendene i samfunnet.
Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?
– Datteren min! For henne er min oppvekst i bedehuset i nord noe veldig fjernt. Jeg har også lyst at hun skal bli inspirert av alle de tøffe damene i boka.
Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor?
– «Mytologier» av Roland Barthes. Der analyserer og forklarer sosiologen og semiologen Roland Barthes de «mytene» som utgjør det moderne menneskets hverdagsverden i mediene.
– En venn ga meg denne boka da jeg etter mange år i politikken begynte å skrive kommentarer og analyser. Den var ment som en inspirasjon til å skrive om politikk på en annerledes måte. Klarer man å ta steget ut av det vi regner som selvsagt – og se på noe med nye øyne?
– Barthes skriver om alt fra fribryting og filmer, til vaskemidler, Chaplin, Greta Garbo, vin og melk, Einsteins hjerne og Tour de France! Hans blikk var og er en inspirasjon for det å skrive og analysere. Alle som trenger å «lufte blikket», bør lese denne boka.
Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?
– Roald Dahl. Fortellingene hans anerkjenner det groteske og mørke i livet, for barn tror jeg han er en voksen som snakker sant om verden.
Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?
– At jeg er veldig glad i å være hjemme med familien og at det nesten ikke er grenser for hva man kan få til selv om man jobber digitalt.
Hvis du måtte velge?
Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård
Espresso – Filterkaffe
Musikk – Podkast
Avis på papir – Avis på nett
Skavlan – Lindmo
Dagens Næringsliv – Klassekampen
Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen
Lese bok – Høre bok
Sakprosa – Skjønnlitteratur
Film på kino – Film hjemme
Ved sjøen – På fjellet
- Yrke: Partner og rådgiver i TRY Råd
- Utdannelse: Litteraturviter
- Bosted: Oslo, Grunerløkka
- Aktuell med: «Ingen søndagsskole. Tro, makt og strid i Kristen-Norge»
- Forlag: Aschehoug
- Antall sider: 290