– Vi har blitt minnet på at elementet fra scene til sal er det som gjør scenekunsten helt spesiell
13. og 14. august er det endelig klart for God natt, Oslo på Salt på Langkaia i Oslo. Litteraturfestivalen skulle egentlig blitt arrangert i februar i år, men måtte av naturlige årsaker utsettes.
«Vi trodde krisen var over, men det viste seg at den skulle pågå en stund til», skriver arrangørene på festivalens nettsider. «Hva er igjen av oss, nå? Hvem skal vi være nå?»
«Nå skal vi videre! Uti havet og opp i skyene. Inn i litteraturen!»
Festivalsjefene Lisa Maria Berg og Silje Lindberg forteller at festivalen fortsatt har et underliggende tema om at vi har gått gjennom et svært underlig ett og et halvt år.
– Alle er preget av dette. Vi befinner oss i en situasjon hvor mange nok kjenner på et ønske om å leke igjen. Vi har vært alvorlige så lenge, nå tror jeg mange kjenner på lysten til å kjenne på et annet sett med følelser; gleden, euforien. Følelsen av å gi slipp. Når Fieh spiller på lørdagskvelden, er dette nok en sjanse til å dukke inn i dette, la seg lede, la seg underholde og bli spilt for. Når Erlend Loe og Peder Kjøs snakker om viktigheten av leken, befinner vi oss i samme landskap. Parallellt med dette finnes også behovet for å ta en varetelling på flere viktige temaer.
Festivalen består av en blanding av samtaler, musikk og andre bokarrangementer, i og utenfor badstua.
Eirik Havnes tar for eksempel med seg musiker og komponist Peter Baden, og et nyskrevet stykke som handler om akkurat det vi står i nå; terrorbalansen mellom alt vi har så lyst til å gjøre og som vi endelig får oppleve igjen, og frykten for at alt nok en gang skal gå til helvete, helt på tampen av alt. Det blir en koronaforestilling som handler om alt annet enn korona, ifølge Berg.
Variert program
Åpningen er det Bård Torgersen og Dario Fariello som står for, med opplesning. Så følger en samtale mellom forfatterne Sandra Lillebø og Karoline Brændjord. Sistnevnte mottok både Tarjei Vesaas debutantpris og Kritikerprisen for debutdiktsamlingen «Jeg vil våkne til verden» i fjor, mens førstnevnte fikk gode kritikker for sin selvbiografiske romandebut, «Tingenes tilstand».
Senere samme kveld møter Sandra Lillebø også Marit Eikemo, til en samtale om humor i litteraturen. Brit Bildøen, Espen Stueland og Agnar Lirhus skal snakke om økolitteratur, og Eirik Willyson og Martin Langlie bidrar med konsertperformance basert på Willysons roman «Odalen».
I badstua hedres den svenske dramatikeren og forfatteren Lars Norén, før kvelden avrundes med nevnte forestilling, «en slags konsert» med poet og musiker Eirik Havnes og komponist Peter Baden.
Lørdag ettermiddag er det blant annet livepodkast ved Dramatikkens hus, der husdramatiker Ibrahim Fazlic samtaler med dramaturg Kristina Kjeldsberg. Poet Tone Hødnebø holder foredrag om poet Anne Carson, Yohan Shanmugaratnam og Anne Bitsch samtaler om rasisme, med utgangspunkt i sine respektive bøker «Vi puster fortsatt» og «Brorskapet».
Et panel bestående av Marjam Idriss, Camara Lundestad Joof og Kristina Leganger Iversen skal diskutere oversettelse: Hvilken rolle spiller oversetterens bakgrunn for en gjendiktning? Marjam Idriss har oversatt Amanda Gorman til norsk.
Poet Sahah Zahid skal lese dikt akkompagnert av saksofonist Frøy Aagre, før enhjulingssyklist Erlend Loe og psykolog Peder Kjøs snakker om hvor viktig det er å leke og hva som skjer når vi må være veldig alvorlige over lang tid. I badstua hylles Astrid Lindgren med høytlesning, før festivalen rundes av med åttepersonsorkesteret Fieh.
Uaktuelt med digital versjon
Berg forteller at de fortsatt har til gode å ha et fysisk programrådsmøte, men at det det er utrolig hvor fleksible man kan bli og hvordan man vender seg til det som etter hvert har blitt en slags ny normal.
– Å planlegge festival i ei spesielt tid, er jo, litt spesielt. Mye skjer på Zoom.
– Vi har alltid tenkt at enten så skjer festivalen live, eller så skjer den ikke i det hele tatt. Det har aldri vært et alternativ å lage en digital versjon, da er det heller verdt å vente. Vi har blitt minnet på at elementet fra scene til sal er det som gjør scenekunsten helt spesiell. Vi kan oppleve mye gjennom en skjerm, men vi opplever noe annet når vi møtes. Det er det spennende å tenke på, sier hun.
God natt, Oslo arrangeres på Salt på Langkaia 13. og 14. august.