De mest leste barnebøkene er ikke de samme som kritikerne setter høyt.
Foto
Terje Pedersen / NTB

Bare én bok på kritikerliste finnes også på bestselgerlista over barnebøker

Publisert: 10. februar 2021 kl 09.23
Oppdatert: 10. februar 2021 kl 09.23

I går publiserte Klassekampen en liste over de mest solgte barnebøkene siden 2004. På den er det bare én som kommer på en uformell liste over kritikerfavoritter med klassikerpotensial.

Lista er laget av 16 kritikere på oppdrag fra Klassekampen.

På topp 3 finner vi fire titler: «Tonje Glimmerdal», «Garmanns sommer» og «Bukkene Bruse på badeland» og «Pling i bollen» på delt tredjeplass.

Guri Fjeldberg er en av de som har trukket fra alle tre. Selv har hun samlet inn bokfavoritter fra barn og voksne til boka «101 – de beste barne- og ungdomsbøkene fra 2005 til 2015».

Barn er mest opptatt av en sterk leseropplevelse her og nå, sier hun, mens voksne er litt mer opptatt av langtidseffektene, at boka skal bidra til modning, legger hun til.

Hun tror at barnas mening er blitt viktigere både for foreldre og kritikere. Hun mener likevel at bestselgerlista ikke nødvendigvis representerer barns smak.

– De som kjøper bøker til barn, er veldig sensitive for pris, tilgjengelighet og navn de kjenner. Hvis det er en billig bok i kassa på Rema, er ikke kvaliteten på boka så viktig, sier Fjeldberg.

Litteraturkritiker Cathrine Krøger påpeker at kritikere ikke nødvendigvis verdsetter det samme som barn.

– Barn har ikke alltid så god smak. Skal man få barn hekta på lesing, trengs ingredienser som vi kritikere synes er floskler og klisjeer.

Jørn Lier Horst og krimserien «Detektivbyrå nr. 2» har blitt populært både blant barna og de voksne som kjøper bøker. Krøger mener at også Horst burde hatt en plass på kritikerlista.