Aschehougs høstliste rommer flere overraskelser
Zetlitz er i høst klar med boken «Top Girl», som beskrives som en brutalt ærlig bok om å fikse alt – og ikke vise svakhet. Men når flinke piker faller, så faller de langt.
– Elli er cheerleader, og hun er en såkalt top girl, du vet de som er på toppen av pyramiden. Hun har fått et flink pike-stempel, noe jeg også har blitt møtt med i løpet av karrieren. Jeg kjenner det trigger noe i meg, for det er en snever kategori. Derfor er «Top Girl» en hyllest til alle flinke piker, sier Zetlitz om noe av tankegodset som ligger bak utgivelsen. Nå håper hun å nå ut til ungdom med ei bok som blant annet tematiserer ensomhet og utenforskap. Samtidig har Zetlitz et budskap til ungdomsforeldre:
– Ja, det er en nikk til egen generasjon, og det at nå begynner alvoret. Vi er ferdig med å tenke på det ekstra laget med ull, nå er det helt andre ting vi skal få bryne oss på.
Trude Teige og Jan Kjærstad
Bobbie Peers gjør seg gjeldende med hele to bøker denne høsten. «Paraplyglefseren» er hans bidrag til unge lesere, mens den voksne leseren kan se fram til «Førstehjelp for drapsmenn». Romanen beskrives som en ellevill forvekslingskomedie – som starter med at et par vil reise til Mallorca for å blåse litt varme inn i forholdet sitt.
Trude Teige har på sin side skrevet en historisk roman om en ukjent del av norsk krigshistorie. Hun sier om høstens roman, «Morfar pustet med havet»:
– I denne boken er temaet norske statsborgere som satt i japansk fangenskap – noe som er ukjent for de fleste.
Med «En tid for å leve» er Jan Kjærstads tilbake. Han lar oss møte 12 personer som sitter i salen på Nationaltheatret for å se premieren på en nyoppsetning av «Hedda Gabler». På scenen står hun som spiller Hedda – med skarpladd pistol.
Kjærstad selv sier at romanen blant annet springer ut av et behov for å samle folk igjen, etter halvannet år med koronarestriksjoner.
Det er også stor spenning rundt Carl Frode Tillers nye roman. «I «Flukt» skildres et par i tung sorg over å ha mistet sønnen sin. Det er jul og de skal feire hver for seg, men så skjer det noe som kommer til å gjøre denne ene kvelden helt spesiell», heter det om utgivelsen.
Gjert Ingebrigtsen og Lara Rashid
I en ny bok forteller Gjert Ingebrigtsen om disiplin, rutiner og mentale muskler. På sakprosalisten finner vi også Linka Neumann, kjent for sine strikkede gensere. Denne gangen slipper hun boka «Villmarksinteriør» – med interiørstrikk.
«Gutteboka» av Nina Brockmann og Ellen Støkken Dahl beskrives av forlaget som en særs viktig barne- og ungdomsutgivelse. Her tar duoen guttenes største utfordringer på det ramme alvor.
Hege Ulstein har ført i pennen en bok om Martin Kolberg, mannen som beskrives som «Arbeiderpartiet på to bein».
En svært sterk fortelling får vi med Lara Rashids «Hold meg til jeg sovner». Rashid var bare tre år gammel da hun og familien flyktet fra irakisk Kurdistan.
«Den 22. juli 2011 blir 18-år gamle Bano, familiens eldste datter drept på Utøya. Fanget i sorg får Lara for seg at hun må overta rollen til storesøsteren», heter det fra forlaget om det som både er en fortelling om sorg – og det å finne tilbake til seg selv igjen.