Et utvalg bøker fra Aschehougs høstslipp. 

Foto

Ole Berg-Rusten / NTB

Anklages for å forverre forfatterøkonomien

Publisert: 21. september 2021 kl 08.56
Oppdatert: 21. september 2021 kl 08.57

For snart ett år siden lanserte nettbokhandelen Bookis valgfri «royalty» på brukte bøker. Det går ut på at hvis man for eksempel kjøper en bok for 20 kroner, får man samtidig muligheten til å legge igjen opptil 100 kroner som går rett til forfatteren.

Daglig leder for Bookis, Arne-Morten Willumsen, forteller Klassekampen at det foreløpig har kommet inn nærmere 700.000 kroner gjennom ordningen. Fra og med denne uka kan forfattere logge seg inn på nettsida med BankID for å hente ut eventuell royalty.

Men avisa har funnet flere eksempler på at nye bøker selges for så lite som 25 kroner. I henhold til bokavtalen, som alle medlemmer av Bokhandlerforeningen har forpliktet seg til å følge, kan nye bøker selges med maksimalt 12,5 prosent rabatt til 1. mai året etter utgivelse. Derfor er det ifølge avisa eksempelvis umulig å finne en bokhandel som selger Monica Isakstuens roman «Mine venner» (2021) til mindre enn 332 kroner.

Hos Bookis kan man derimot kjøpe romanen for 40 kroner, fordi den selges «brukt». Det tilsvarer en rabatt på nesten 90 prosent.

– Ikke holdbar

– Jeg synes ikke det er greit å legge til rette for salg av helt nye bøker til så lav pris. En slik økonomisk modell er ikke holdbar, sier Kjersti Myre, salgssjef i Aschehoug, til Klassekampen.

Myre mener det framstår uheldig at en bokhandel kan selge nye bøker til mye lavere priser enn andre.

Heidi Marie Kriznik, leder av Forfatterforeningen, reagerer når hun hører at Monica Isakstuens bok «Mine venner», som kom ut i februar i år, er lagt ut i Bookis til 40 kroner.

– Det er så klart fint med gjenbruk, men til hvilken pris? En systematisering av bruktboksalget kan gå på bekostning av nyboksalget, og forverrer forfatterøkonomien på sikt, sier hun ifølge Klassekampen.