Bookis ble lansert i 2017, og passerte nylig over 100.000 brukere. På bildet er gründerne Lasse Brurok (med caps) og Arne-Morten Willumsen.
Foto
Bookis

Vil gi forfattere muligheten til å tjene penger på videresalg av bøker

Publisert: 16. november 2020 kl 13.01
Oppdatert: 16. november 2020 kl 13.01

Gründerne i kommersielle Bookis vil gi forfattere royalties på inntekter når bøker selges i regi av dem.

Nettbokhandelen Bookis ble lansert i 2017, og passerte nylig over 100.000 brukere. De annonserer med at du kan kjøpe og selge både brukte og nye bøker enklere enn noen gang. «Send bøker fra din dørmatte, og få betalt», heter det videre på hjemmesidene.

Nå vil gründerne bak at forfatterne skal få royalties på boksalget deres.

– Vi har stor forståelse for at en del forfattere er bekymret for at bruktboksalget ikke gir inntekter til dem i form av royalties. Det gjelder nok spesielt nyere bøker. Vi har nå funnet en løsning som vi mener vil gjøre bruktmarkedet mer attraktivt også for forfatterne, sier Arne-Morten Willumsen, medgründer og daglig leder av Bookis.

Nå legger de til en knapp i appen der både kjøpere og selgere av bøker får mulighet til å gi royalties til norske forfattere. Hvor mye hver enkelt velger å gi, er frivillig.

– Planen er å utvide til utenlandske forfattere i 2021, og også innføre royalties i Sverige, sier gründeren videre.

Sympatisk

Forfatter Tom Egeland er en av forfatterne som synes tiltaket er positivt.

– Da jeg fikk se en annonsekampanje fra Bookis, ble jeg først irritert. Jeg tenkte at her har vi en aktør utenfor næringskjeden som skal tjene penger på andres åndsverk. Men så hørte jeg at de har tenkt på forfatterne. At de har planer om at appen skal gi folk mulighet til å betale et beløp i honorar til forfatteren, det synes jeg er sympatisk.

– Mitt innspill til Bookis er imidlertid at null ikke er et godt startpunkt. Det bør ligge inne et minstebeløp, en startpris, tenker jeg. En tier her og en tier der, det har folk råd til, og da blir det også mer rettferdig, mener Egeland videre.

Planen er å sørge for en årlig utbetaling, der forfatteren må logge seg inn på Bookis og identifisere seg for å få tilgang til royalties, opplyses det fra nettbokhandelen.

Evig takknemlig

Også Hanne Kristin Rohde stiller seg bak den nye «betalingsordningen» til nettbutikken.

– Jeg synes dette er svært interessant. Ikke bare med et økonomisk blikk, men det fremstår for meg som en fremtidsrettet tanke der opphavspersonen blir anerkjent som verdiskaper i hele næringskjeden og ikke bare ved nyboksalg.

På spørsmål om vi står ved et skifte der forfatterne vil kreve mer av inntektene, og mer kontroll, svarer hun: – Ja, jeg tror vi befinner oss ved en korsvei. Selv ble jeg headhuntet av Kagge forlag og vil til enhver tid være evig takknemlig for den bistanden jeg har fått – og stadig får – fram til å ha blitt en bestselgende forfatter. Det ville jeg aldri klart uten menneskene der.

Hun legger til:

– Samtidig vil jeg hevde at strukturen bokbransjen er bygget rundt, nærmer seg kritisk et oppussingsbehov. Det bør ikke lenger være en selvfølge at et forlag skal overta eiendomsretten til verket, slik normalkontrakten forutsetter. Det er heller ikke veldig betryggende når småforlag og selvpubliserende forfattere får høre at «de risikerer å ikke bli kjøpt inn av bokhandlerne», når vi vet at det er de store forlagshusene som eier bokhandelkjedene. Bukken og havresekken, med andre ord. Et innovativt forlagshus har fortsatt både tid og mulighet til å snu seg rundt, og anerkjenne forfatterens eiendomsrett, og finne tidsriktige samarbeidsformer. Vi trenger mangfold i bokbransjen – og mer lys til de som faktisk skaper verdiene.