Utvalgsleder for litteratur Anne Oterholm i Kulturrådet mener endringene er nødvendige for å beholde innkjøpsordningen slik den er i dag.

Foto

Ilja Hendel / Kulturrådet

Varsler endringer i innkjøpsordningen etter høyt påmeldingspress

Publisert: 26. februar 2020 kl 09.51
Oppdatert: 26. februar 2020 kl 09.59

Det melder Klassekampen.

Lenge har Kulturrådet varslet om at de sliter med å behandle den store pågangen av søknader etter endringer i innkjøpsordningen.

Formålet bak innkjøpsordningen er å øke forfatternes honorar og sørge for å tilgjengeliggjøre mangfoldig litteratur i bibliotekene.

Innkjøpsordningen er delt inn i to kategorier. I kategori 2 som er ment for mindre etablerte forlag ble administrasjonsgebyret på 10.000 kroner fjernet i fjor – noe som førte til en eksplosiv vekst i påmeldte bøker.

Vil beholde automatisk ordning

Kulturrådet ser seg dermed nødt til å bremse påmeldingene. Det bekrefter utvalgsleder for litteratur Anne Oterholm i Kulturrådet overfor Klassekampen. Hun mener de nye kriteriene må til for å beholde ordningen slik den fungerer i dag.

Den skjønnlitterære ordningen er i dag automatisk og innebærer at alle påmeldte bøker som tilfredsstiller kvalitetskravet kjøpes inn og distribueres til bibliotekene. Alternativet er en selektiv ordning der Kulturrådet kun kjøper inn de beste titlene til et begrenset budsjett.

Her er endringene som ble vedtatt i går:

  • Kategori 2 vil kun brukes av nye utgivere

  • Det innføres et kutt på 15 prosent i forlagenes utbetalinger av innkjøpene. I første omgang er dette avgrenset til påmeldinger i perioden mellom juni 2020 og februar 2021.

  • Nye rutiner for utbetaling skal utredes

  • Muligheten for påmeldingsgebyr i både kategori 1 og 2 skal også utredes

Presset bransje

Flere er skeptiske til alternativet om en selektiv innkjøpsordning. Til Klassekampen kaller forlagssjef Sverre Henmo for Aschehougs barne- og ungdomsbøker endringene for et alvorlig signal om at bransjen er under press.

Han får støtte av forlagssjef Kjetil Strømme Jørve i Tiden som mener endringene kan få betydning for litterære debutanter og bredden i litteraturen som blir distribuert.