For å lykkes med digitalisering og bruk av data bør myndighetene ta en tydelig rolle som eier og utvikler av en nasjonal digital infrastruktur, mener politisk rådgiver og forfatter Hilde Nagell.

Foto

Siw Pessar

– Vi må venne oss til å dele mer data med det offentlige

Publisert: 21. september 2020 kl 18.58
Oppdatert: 5. oktober 2020 kl 08.55

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Den digitale revolusjonen med utvikling av internettet, smarttelefonen og bruk av kunstig intelligens påvirker folks hverdag og endrer økonomien, samfunnet og maktforholdene. Jeg ville forstå mer av hva som skjer, og hvordan Norge kan stå opp mot de store teknologiselskapene, men også utnytte mulighetene.

Hva er de viktigste poengene i boken?

– For å lykkes med digitalisering og bruk av data bør myndighetene ta en tydelig rolle som eier og utvikler av en nasjonal digital infrastruktur. Mye ligger til rette for at vi skal lykkes. Vi er en digital befolkning, og det er høy tillit mellom folk. Men for å lykkes må vi venne oss til å dele mer data med det offentlige. Det må også stilles tydelige krav til hvordan private selskaper samler inn data i oppdrag for det offentlige.

Er det nye synspunkter eller teorier som presenteres?

– Til nå har det vært private selskaper som best har utnyttet mulighetene som ligger i å samle inn brukerdata.  Det har gitt noen få store private aktører enorm makt. Boken forklarer hvordan dette har kunnet skje, og viser hvordan data kan betraktes som et kollektivt gode.

Hva vil du oppnå med boken?

– Den digitale utviklingen har gitt oss forbrukere fantastiske tjenester og gjort hverdagen enklere. Jeg ønsker at flere også blir oppmerksom på den reklamefinansierte økonomien og de skjeve maktforholdene som ligger under plattformene, appene og de digitale tjenestene vi har vendt oss til å bruke, og at boken bidrar til å sparke i gang en offentlig diskusjon om hvordan vi som samfunn kan møte dette.

Hvem er målgruppen?

– Jeg har skrevet denne boken slik at jeg håper at alle kan ha glede av å lese den. Jeg har sett for meg en leser som meg selv, uten teknologi-bakgrunn, men med et ønske om å forstå de samfunnsmessige endringene.

Data kan betraktes som et kollektivt gode

Kan du gi oss navn på tre personer du håper leser boken?

– Håkon Haugli fordi det handler om innovasjon, Jonas Gahr Støre fordi han leder det største opposisjonspartiet og moren min fordi jeg har skrevet boken for folk flest.

Hvor mange bøker leser du i året – og hva slags?

– Jeg leser mye fagbøker i jobben min, men er også veldig glad i å lese på fritiden, da går det mest i romaner. I sommer har jeg blant annet lest triologien om Vernon Subotex, Årene av Annie Ernaux, og Kunsten å miste av Alice Zeniter, alle tilfeldigvis fra Frankrike.

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?

– Jeg vil anbefale triologien til Agota Kristof, rett og slett noe av det beste jeg har lest.

Fritt valg på øverste hylle, uavhengig av tid og geografi: Hvilken forfatter kunne du tenkt deg å ha en lang og god lunsjprat med?

– Yuval Harari.

Hvilken forfatter vil du gjerne gi en rose til?

– Sigrid Undset fordi hun skrev om Kristin Lavrhansdatter.

Hvis du måtte velge?
 

Jo Nesbø – Agatha Christie

Twitter – Facebook

Lydbok – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagbladet – VG

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Ibsen – Hamsun

Papirbok – E-bok

Fagbok – Roman

Netflix – YouTube

Ved sjøen – På fjellet

 

Hilde Nagell (49)
søn 20.02.2022 23:47
  • Yrke: Politisk rådgiver i tankesmien Agenda
  • Utdannelse: Doktorgrad i statsvitenskap
  • Bosted: Bærum
  • Aktuell med boken: «Digital revolusjon - hvordan ta makten og friheten tilbake»
  • Forlag: Res Publica
  • Antall sider: 272