Jørn Lier Horst ble i går saksøkt av Lydbokforlaget og hans tidligere forlag Gyldendal.
Foto
Heiko Junge/NTB

Lydbokforlaget går til sak mot Jørn Lier Horst

Publisert: 3. desember 2020 kl 09.30
Oppdatert: 3. desember 2020 kl 09.30

Jørn Lier Horst la et millionløp på bordet i håp om å inngå et forlik med Lydbokforlaget, men de svarte med å saksøke ham, skriver Klassekampen.

For to måneder siden gikk sju forfattere – med Jørn Lier Horst i spissen – ut i VG og fortalte at de hadde sagt opp lydbokkontraktene sine.

Forfatterne følte seg låst til strømmetjenesten Fabel og søkte seg derfor til Strawberry for å være sikre på å bli tilgjengelige også hos Storytel og andre strømmetjenester. Årsaken lå i lydbokavtalens punkt om «aktivitetsplikt» som sier at partene etter fem år har rett til å si opp avtalen hvis forlaget ikke har solgt minst 300 cd-er det siste året.

Oppsigelsen ble imidlertid bestridt av Lydbokforlaget da saken ble kjent, og nå saksøker Lydbokforlaget og Gyldendal Horst, som har spilt inn 21 nye utgaver av lydbøker de to forlagene mener de har rettighetene til.

Horsts advokat Jon Wessel-Aas mener dette er oppsiktsvekkende og sier til Klassekampen at avtalen er «mer enn klar» etter hans mening.

– Lydbokavtalen har aldri gitt forlagene rettighetene til strømming av lydbøker, og forlagene klarer ikke å selge nok cd-er og lydfiler for nedlastning slik avtalen forutsetter. Da har forfatterne en soleklar rett til å si opp avtalen og ta tilbake rettighetene selv.

Horst har ifølge VG tilbudt et «millionbeløp» for å få til en forliksavtale, og til Klassekampen påpeker han at Lydbokforlaget verken har kommet med mottilbud eller andre forslag til løsninger.

Sjef for Fabel og Lydbokforlaget Ann-Kristin Vasseljen synes det er positivt at Horst går ut offentlig med forlikstilbudet. Hun mener dette tyder på at Horst og forfatterne synes å forstå at utgiverrettighetene må kjøpes tilbake. Hun påpeker også at det såkalte millionbeløpet er snakk om nøyaktig én million kroner.

– Tilbudet utgjør omtrent 12.000 kroner per tittel som er omfattet av oppsigelsene, noe som ikke er i nærheten av å representere verdien for utgiverrettighetene. Det ble for øvrig opplyst at tilbudet ikke var «forhandelbart», sier Vasseljen.

Vasseljen sier deres oppgave hele tiden har vært å selge flest mulig lydbøker, noe hun sier de har gjort. Når markedet har endret seg til lydfiler og strømming, har Lydbokforlaget fortløpende informert både forfatterne og morsforlagene om disse endringene, forteller hun.

Hun har stor tro på at de vinner saken og sier de ikke hadde gått til søksmål hvis de trodde de skulle tape. Skulle de likevel tape, sier hun at alle forlag som har benyttet normalkontrakten har en utfordring.