Farger og blomster må til når Christine Koht og Joachim Førsund poserer sammen. Nå kan de se tilbake på en forrykende uke med høye terningkast og stort boksalg. Foto: Agnete Brun

«Kohts bok» rett til topps

Publisert: 2. oktober 2020 kl 09.46
Oppdatert: 2. oktober 2020 kl 09.47

Etter sin første uke i salg legger boken seg nå på førsteplass på bokhandlerforeningens liste over generell litteratur.

Fra forlaget Gyldendal får vi opplyst at det totale opplaget på «Kohts bok» nå er oppe i 29 000 bøker. Forfatter Joachim Førsund, og hovedpersonen selv, Christine Koht, kan se tilbake på en begivenhetsrik uke med gode terningkast, besøk på Lindmo og mange førstesideoppslag. Koht angrer ikke på at hun bestemte seg for å fortelle «alt» i denne biografien.

Foto
Fargeklatt: Slik var vi vant til å se Christine Koht. Nå har hun delt raust fra et liv som inneholder både opp- og nedturer. Bildet er tatt i forbindelse med komiprisen 2013. Arkivfoto: Vegard Grøtt / NTB

– Jeg tenker at medisinen mot skam er å være åpen, det gjelder ikke bare meg. Jeg har jo en stemme, mange andre har jo ikke det og jeg tenker at vi kan være som en gjeng som drar hverandre opp sammen. Det er så mange familiehemmeligheter og ting vi skjuler som det er vanskelig å forholde seg til, og når livet kanskje skal ta slutt, så tenkte jeg at det er så bortkastet med all den skammen og tullet, sier hun til NTB.

På spørsmål om hva hun tenker om at hun har truffet så mange, svarer hun:

– Alt jeg har laget har handlet om gjenkjennelse, at vi skal kjenne oss igjen i hverandre. Alle mennesker har sårbare sider, vi klarer oss ikke uten hverandre. En eller annen gang i livet skal vi alle møte noe som er vanskelig og til og med mørkt. Det er best om vi står i det sammen, så godt vi kan. Vi er likere enn vi tror, vi mennesker.

Mindre fordommer

Men selv om det er sterkt å føle at boken betyr noe for andre, så har hun vært spent på bokmottakelsen, medgir Koht – som har delt veldig åpent.

– Det er litt skummelt, så jeg føler meg litt modig, faktisk. Men min erfaring er at folk er mye snillere og rausere enn vi tror. Når du er åpen, oppdager du at det er mindre fordommer enn du tror. Heldigvis er vi laget sånn at når noen deler noe med oss, så blir vi mer glade i dem – og får mer respekt også. Det er mye tull det går an å bry seg om. Etter at jeg fikk kreft har jeg ikke tid til det mer, slår hun fast.

Christine Koht har vært alvorlig kreftsyk og det har vært tøffe runder med immunterapi og mange påfølgende infeksjoner. På spørsmål om det har kostet mye å gi ut bok, svarer hun:

– Jeg føler at det er meningsfylt. Og det er fint å nå folk som kanskje ikke føler seg sett. Sånn var det da jeg fortalte om kreft og kortison-fjeset også. Jeg føler at jeg har gjort noe for at vi skal være rausere med hverandre.

– Elsket av folket

Mannen som har ført historien om Koht i pennen, Joachim Førsund, er overveldet over responsen.

– Christine er jo elsket av folk over hele landet, mye på grunn av åpenheten sin. Men at boka skulle få sånn fart så raskt, er jo litt overraskende, sier han – og legger til om hvorfor han selv synes biografien er viktig:

– Jeg håper jo at folk ser på Christine som et forbilde. At folk som skammer seg over noe de sliter med føler seg mindre aleine. Alle trenger ikke å være så modige som Christine, men kanskje de som leser boka blir motiverte til å åpne opp om problemer de har.

Han sier at han hadde en god følelse da boken utkom, men legger til:

– Men jeg visste jo at enkelte medier bare ville skrape på overflaten og raske sammen tabloide godbiter om sex og kokain. Både Christine og jeg lukket øynene så godt vi kunne og håper jo at folk leser boka og ikke skandaleoppslagene.

Underveis i skriveprosessen måtte han forsikre seg om at Christine Koht virkelig ville være så åpen.

– Jeg har spurt mange ganger: Er dere helt sikre på at dere vil dele dette? Og Christine har vært veldig klar på at detaljene må med for å kunne gi er presist bilde av livet som bipolar, sier Førsund NTB.