Kagge tredje mest oversatte forfatter – etter Heyerdahl og Seierstad
NORLA anser nå Erling Kagge som den tredje mest oversatte norske sakprosaforfatteren – etter Thor Heyerdahl og Åsne Seierstad.
– Det er litt av et selskap å være i, jeg ble litt tatt på senga av dette, sier forfatteren og forleggeren når NTB når ham på telefon. Han sier det er smått uvirkelig når en gammel drøm, om å nå ut med bøkene, nå har gått så til de grader i oppfyllelse.
– Jeg tror alle forfattere bærer på en drøm om å bli lest på andre språk og under andre himmelstrøk. Det er supermorsomt og litt ærerikt å se disse oversettelsesoversiktene, sier han.
– Alle er eventyrere
Nyeste salg ut er boken «Stillhet i støyens tid», som nettopp ble solgt for utgivelse i Iran. Med det er forfatterens bøker oversatt til totalt 39 språk. Det er ifølge NORLA svært få norske sakprosabøker som blir oversatt til persisk.
Jeg synes det er viktig å minne om at man ikke kan lykkes hver eneste gang, livet er jo ikke slik.
Kagges ferskeste tittel, en omarbeidet utgave av «Alt jeg ikke lærte på skolen» (som kom ut første gang i 2005), ble nylig solgt til land nummer ti. Boken har undertittelen «Filosofi for eventyrere», noe forfatteren ikke tror skremmer noen.
– Tvert imot! Vi er alle eventyrere, sier han og utdyper:
– Vi har det i oss fra fødselen av, oppdagertrangen, men så blir den gradvis korrumpert. Samfunnet legger opp til at det som betyr noe her i verden er brutto nasjonalprodukt. Det er vel og bra det, men når denne tankegangen er så rådende, så kan fort eventyreren i deg bli skadelidende.
Holdt fast på drømmen
Polfareren og forleggeren husker godt hvordan han tidlig i barneårene kjente en sterk dragning mot naturen.
– Jeg gikk alltid omveier hjem fra barnehagen, det handlet om å hoppe på steiner og gå på bortgjemte stier. Drømmen om å reise ut og oppdage verden kom veldig tidlig, og jeg ga aldri slipp på den, det er det som er hemmeligheten: Jeg valgte ganske enkelt å holde fast på drømmen, sier Kagge om hvorfor han har lyktes med sine ekspedisjoner.
Med denne boken vil jeg gjerne motivere folk til å våge mer, og til å tro mer på seg selv.
Samtidig er han opptatt av at et annet budskap skal skinne gjennom i bøkene hans. Det skal være lov å feile, det er til og med viktig å feile, sier han, og forklarer:
– I vår kultur står bildet av lykke og å lykkes sterkt. Men jeg synes det er viktig å minne om at man ikke kan lykkes hver eneste gang, livet er jo ikke slik. Jeg var alltid blant de dårligste i klassen i 12 år, fikk tre i gym, men naturgleden og drømmen om å se hva som skjuler seg bak horisonten slapp heldigvis aldri taket, sier forfatteren.
Vil motivere
Boken «Alt jeg ikke lærte på skolen» består av 16 korte historier, og Erling Kagge tror utgivelsens røde tråder, som er naturglede og mot, er noe som treffer bredt.
– Med denne boken vil jeg gjerne motivere folk til å våge mer, og til å tro mer på seg selv. Veldig mange undervurderer seg selv og tror de klarer mindre enn de faktisk gjør.
Forfatteren og forleggeren er også kjent for å oppmuntre folk til å gå mer. Å ta beina fatt er undervurdert, skal vi tro mannen bak boken «Å gå – ett skritt av gangen» – også den en stor salgssuksess.
– Ikke et vondt ord om skritt-telleren, for mange er den en viktig motivator: Men det er også fint å gå uten. Det beste i livet er ikke målbart – og ofte gratis. Du må bare sette den ene foten foran den andre.