Ledelseseksperten Arne Selvik er aktuell med roman tett på eget liv.

Foto

Helge Skodvin

– Jeg vil at leseren skal føle mitt sinne

Publisert: 19. oktober 2020 kl 10.55
Oppdatert: 26. oktober 2020 kl 09.02

Hva handler romanen om?

– Boken handler om døden, slik den sakte og målrettet kommer til mennesker på sykehjem og til lakser i merdene. Hovedpersonene i boken jobber på et dårlig ledet sykehjem, Borghild, og som leder av en laksebedrift, ektemannen Christian. Opioid-eksperimenter, mafia-finansiering og skattesvindel, i kombinasjon med en reality-innspilling retter lyset og oppmerksomheten mot ulike typer svindel og svikt i det norske samfunnet.

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg ideen om å skrive romanen?

– Begge mine foreldre døde på et dårlig ledet sykehjem. Mange ledere og styrer jeg har jobbet med i 40 år som forsker og lederutvikler, har gjort meg oppmerksom på hva som foregår i det skjulte. Jeg har skrevet om dette i andre bøker – «Omgitt av løgnere» fra 2005 og «Ledelse på hjernen» fra 2013, men romanformatet har gitt meg anledning til å være mer kritisk, frekkere og spissere i min samfunnskritikk.

Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen?

– Jeg vil at leserne skal føle mitt sinne og engasjere seg i de uverdige forholdene på sykehjemmene. Jeg vil også formidle noe av det jeg ikke skrev om næringslivet og ledelse i boken «Den skjulte styreverden» fra 2001, som er lettere å «røpe» gjennom fiksjon.

Når begynte du å skrive på romanen?

– Ideen kom for ti år siden, men jeg begynte for alvor å skrive i 2018. Jeg trengte tid til å «frigjøre» meg fra språket i sakprosa.

Når og hvor skriver du?

– De siste bøkene har i stor grad blitt til i det vi kaller biblioteket på hytten. «Døden – minutt for minutt» ble delvis skrevet tidlig om morgenen i påsken, før resten av familien stod opp. Ellers har jeg et godt hjemmekontor med utsikt over Nordåsvannet, hvor jeg skriver mye.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Jeg samler mye stoff fra litteratur, tidsskrifter og aviser. Jeg systematiserer og arkiverer det i to-tre ulike bunker. De neste bøkene mine er «Det smarte styret» som handler om teknologi og kunstig intelligens i styrearbeidet og «Viking Leadership and Innovation». Stoffbunkene vokser og inspirerer, gjerne over flere år. Når jeg er kommet et stykke ut i skrivingen, og når jeg har et første utkast til hele manuset, sender jeg det til kolleger og venner og ber om kommentarer. Gjerne til 20-30 ulike lesere.

Romanformatet har gitt meg anledning til å være mer kritisk, frekkere og spissere i min samfunnskritikk

Hvor mange bøker leser du i året – og hva slags?

– Jeg leser all slags litteratur, både fagbøker, romaner, litt poesi. Vanskelig å anslå, men 30-40 blir det nok. Etter jeg ble styreleder i Litteraturhuset i Bergen for fem år siden, og styremedlem i Bergen International Literary Festival, har jeg blitt kjent med forfattere fra India, Russland, Tyrkia og Syria som jeg aldri hadde lest før.

Kan du gi oss navn på tre personer du håper leser boken?

– Mette Nord, Bent Høie og Benedicte Bjørnland.

Er det en bok du vil anbefale KulturPlots lesere?

– «Som pesten» av Hanne-Vibeke Holst.

Fritt valg på øverste hylle, uavhengig av tid og geografi: Hvilken forfatter kunne du tenkt deg å ha en lang og god lunsjprat med?

– Tishani Doshi.

Hvis du måtte velge?
 

Jo Nesbø – Agatha Christie

Twitter – Facebook

Lydbok - Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagbladet – VG

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Ibsen – Hamsun

Papirbok – E-bok

Fagbok – Roman

Netflix – YouTube

Ved sjøen – På fjellet

 

Arne Selvik (73)
søn 20.02.2022 23:47
  • Yrke: Styrerådgiver og forfatter
  • Utdannelse: Siv.øk. NHH 1972 & Cand. polit. UiB 1974
  • Bosted: Bønes i Vestland
  • Aktuell med boken: «Døden – minutt for minutt»
  • Forlag: Bodoni
  • Antall sider: 206