Her er bokpakkene som trygt kan legges under treet
Det kan være vanskelig å finne den perfekte bokgaven til bestefar, onkel, søster eller mor. Her er noen tips fra forlagenes ferskvaredisk som kan hjelpe deg på vei.
I år har forlagene igjen brukt klisjeen «tidens bokhøst», og det skorter ikke på gode bøker – både til den beleste, og til den som søker litt mer lettbeint hygge.
Vi har gjort et utvalg og en oppdeling som skal gjøre det enklere for deg å finne den perfekte julegaven med permer.
Til den godt voksne:
* Edvard Hoem: «Felemakaren»: Hoem har igjen søkt i egen slekt og funnet en ny livsskjebne om fortjener en hel roman. «Felemakaren», som har et dystert slektsmysterium som motor, topper bestselgerlistene.
* Lars Amund Vaage: «Det uferdige huset»: Også Vaage har hentet inspirasjon fra egen slekt og skrevet en roman om plikt og kunstnerkall. Uro og nerve – og lavmælt dramatikk, mener anmelderne.
* Harald Stanghelle: «Kongen forteller»: «Kong Harald viser seg med all sin varme medmenneskelighet i denne lojale intervjuboken av Harald Stanghelle, skriver VG sin kritiker om boken.
* Nina Grünfeld: «Frida – min ukjente farmors krig»: Her jakter Nina Grünfeld på sin formoders historie. Det blir en jakt som avslører hjerteskjærende detaljer om dennes liv – og som samtidig ruller opp stormfull europeisk historie.
* Irene Levin: «Vi snakket ikke om holocaust. Mor, jeg og tausheten»: Irene Levin har levert en sterk bok som reiser spørsmålet: Var det plass til jødenes traumer i Norge etter krigen?
* Mari Jonassen: «Norske kvinner i krig. 1939 – 1945». Her får vi lese hvordan norske kvinner bidro under andre verdenskrig – i alle deler av motstandskampen. Mange satte liv og helse på spill.
Til den vitebegjærlige:
* Erika Flatland: «Høyt. En reise i Himalaya». Reisebok fra det som ifølge forfatteren sannsynligvis er verdens mest spennende og varierte region. Flatland foretok en tur som gikk gjennom Kina, Pakistan, India, Bhutan, Nepal og Tibet – og skrev bok om det.
* Dag O. Hessen: «Verden på vippepunktet». I boken tar forfatteren for seg hvordan det står til med natur og klima, og hvor ille det kan gå hvis utviklingen krysser et punkt.
* Terje Tvedt: «Verdenshistorie. Med fortiden som speil». En bok som treffer svært godt. Tvedt skapte kø rundt kvartalet da han kom til Nasjonalbiblioteket med sin forelesningsserie om verdenshistorien i fjor, så dette er populært stoff.
* Anne Sverdrup-Thygeson: «På naturens skuldre. Hvordan ti millioner arter redder livet ditt» er solgt til mange land. Bokinteressen blomstret ikke minst etter Frankfurt-bokmessa, melder Kagge.
Til romanelskeren
* Karl Ove Knausgård: «Morgenstjernen»: Dette er første bok i en serie med iallfall tre bøker. Den neste ventes høsten 2021, så det er bare å komme i gang.
* Vigdis Hjorth: «Er mor død»: Her graver forfatteren dypt i mor- og datterproblematikken, og Hjorth har levert en medrivende og dyptloddende roman om et tidløst tema. heter det fra anmelderne.
* Tore Renberg: «Tollak til Ingeborg». Romanen fikk gode skussmål da den utkom i høst – og høstet senere Bokhandlerprisen. Her får vi bli med inn i hodet til en grinete gammel gubbe, og det svinger.
* Beate Grimsrud: «Jeg foreslår at vi våkner». For første gang ble årets Bragepris utdelt posthumt. «Et overflødighetshorn av skarpe formuleringer, presise observasjoner, svimlende filosofiske tanker og vilter fantasi», het det om romanen fra Bragejuryen.
* Roy Jacobsen: «Bare en mor». I oktober kom noe overraskende en fjerde bok i Barrøy-serien. Forfatteren sier det er romankarakteren selv som ikke lar ham i fred, Ingrid fra Barrøy hadde mer på hjertet.
* Hanne Ørstavik: «Ti amo». Forfatterens nye roman har en sterk tilblivelseshistorie. Det handler om kjærlighet – og det å leve tett på døden. «Vesentlig» og «universell» er ord anmelderne har brukt om boken.
* Olaug Nilssen: «Yt etter evne, få etter behov»: Bragenominert roman som ifølge anmelderne er «et gnistrende portrett av en familie på bristepunktet».
* Kjersti Annesdatter Skomsvold: «I dag jeg. I morgen du»: Originalt om mammadalten som må finne en måte å bli kvitt mors påvirkning på – slik at han kan komme seg ut i verden. Pluss for språklige finesser.
Til barna
* Lisa Aisato (Ill.) og Maja Lunde: «Solvokteren». Duoen følger opp megasuksessen «Snøsøsteren» med en ny fargesterk fortelling. Boka handler om savn, kjærlighet, mot og vennskap.
* Frode Øverli: «Frida og jakten på nesehårene». Selv om dette er nytt territorium for Øverli, så tar han utgangspunkt i en karakter han allerede hadde «på blokka». Frida er datteren til Pondus, kjent for sine nattlige monstermøter og eventyr. Nå tar hun det et steg videre.
* Malin Falch: «Nordlys bok 3. Kråkesøstrene»: «Nordlys»-serien går som en farsott for tiden, og er en av representantene for det forlaget kaller nordic manga.
* Mia Landsem: «Trygg på nett» henvender seg til de yngste nettbrukerne og beskrives som en håndbok i nettsikkerhet.
Til krimelskeren
* Jo Nesbø: «Kongeriket». Dette er ulikt det meste krimmesteren har skrevet før. Vi skal til landsbygda, og vi skal dykke ned i et brødredrama.
* Øistein Borge: «Bastarden»: Handlingen er lagt til solfylte Mallorca – men her er det ikke paraplydrinker og sandstrender som utbroderes – men en forsvinningssak.
* Karin Fossum: «Bakom synger døden». Dette er forfatterens siste Konrad Sejer-krim. Den har fått svært gode kritikker og har toppet Bokhandlerforeningens bestselgerliste.
* Unni Lindell: «Nabovarsel»: Med «Nabovarsel» introduserer Lindell en ny heltinne: Unge Snø. Det starter så fint i en frodig og sommerhet hage. Men idyllen er snart som blåst bort.
Til den som liker korte bøker med høy kvalitet
* Kjersti Rorgemoen: «Eit praktisk menneske»: En nesten thrilleraktig liten bok som dypdykker i vår lengsel etter å skape noe eget. Et portrett av et menneske i fritt fall, med bygda som kulisse.
* Frode Grytten: «Garasjeland»: I Gryttens tiende novellesamling er det geografiske spennet stort. Vi blir tatt med til Oslo, Bergen, Torrevieja, Sotra, Paris og Las Vegas. Her lar han menneskelige tanker og forestillinger om det paradisiske stilles opp mot livets ofte harde realiteter.
* Ingvar Ambjørnsen: «Ingen kan hjelpe meg»: Elling er tilbake i storform i en kortroman der han leser Michel Houellebecqs korte roman Lanzarote.
* Karoline Brændjord: «Jeg vil våkne til verden». Denne diktdebutboken har havnet på flere lister over årets beste bøker. Den tar utgangspunkt i en mors selvmord.
* Jørgen Brekke: I «Andre guder» får vi bli med til en sekterisk menighet hvor vi blir kjent med Linda og Jonny. Krim i kortformat – med masse driv.
Til ungdommen:
* Karokul: «Fra Karoline til Karokul» følger nettfenomenet fra en forsiktig oppstart på Instagram som åtteåring – og fram til i dag.
* Gulraiz Sharif: «Hør her'a!» er årets store snakkis. Sharifs forlag, Cappelen Damm, har til nå trykket boken i et opplag på 10.000 eksemplarer – noe som betegnes som «uvanlig høyt for en totalt anonym debutant».
* Viktor Sotberg: «Bare Viktor» er skrevet i samarbeid med Erik Eikehaug og illustrert av tegneserieskaper Charlotte Sandmæl. Den retter seg mot unge i alderen 9–13 år og skildrer livet i perioden hvor man skal finne ut av hvem man er, samtidig som mange mener noe om hvem man bør være.
* Cathrine Nedrejord: «Lappjævel»: En rå roman for unge om fornorskningspolitikken. Den er basert på research, intervjuer og lesning av vitnemål fra internattiden.
Til den som liker fantasifulle beretninger
* Lars Mytting: «Hekneveven»: Episk og storslått om kjærlighet, sorg og mot, og om et Norge som er på vei mot en ny tid. Spennende karakterer og handlingen satt til en tid vi kan drømme oss tilbake til.
* Erik Fosnes Hansen: «Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin»: En lesefest, mener flere anmeldere om Erik Fosnes Hansens nye, litterære utflukt. Dette er en fabel full av samtidskritikk – og snakkende dyr.
* Siri Pettersen: «Vardari. Jernulven». Med dette eposet innleder fantasydronningen sin nye trilogi. Vi skal til et iskaldt sted langt nord, der blodavhengighet og ulvesjuka har rammet en tett befolket øy.
* Per Schreiner: «Jegere og sankere»: En visjonær roman om sivilisasjonens kollaps og de som må skape seg et liv på restene av den.