Her er bøkene som setter deg i riktig camping-stemning
Slår du et slag for hjemmesommer og går for å skape sommerferiestemning i egen hage? Eller skal du kare deg til blankpolerte svaberg – eller henge opp hengekøye midt i svarteste granskauen?
Fellesnevneren for de aller fleste av oss sommeren 2020 er at vi ferierer i eget land – gjerne på campingvis. Og her kommer bøkene som underbygger den gode campingstemningen.
Feelgood
Linda Skomakerstuen har bevisst siktet seg inn mot sommerlesningen med «Uten innkomne ordre», som Ifølge Fædrelandsvennens anmelder er perfekt for late dager i skjærgården. Feelgood-boken handler om en kvinne som må tilbringe sommeren alene – på en holme. (Gyldendal, 2019)
Ingen skaper sommerstemning som Jenny Colgan. Hun ble lansert for norske lesere i fjor med «Velkommen til Floras kafé». I bok to, «Den endeløse stranden», fortsetter vi å følge den unge kvinnen Flora som forlater det hektiske livet i London og åpner kafé i hjembyen på den skotske øya Mure. (Gyldendal, 2019)
Svenske Caroline Säfstrands feelgood-roman «Villa Havbris» tar deg med til Skåne. Spenningen oppstår når Sophie, en kvinne som har arvet sin mors kurbad-hotell, begynner å skrape på overflaten. Og når hun etterlyser snekkere som kan hjelpe henne å pusse opp blir det virkelig spennende. (Anemone, 2020)
Spenning
John Ajvide Lindqvists foruroligende spenningsbok «Himmelstrand» starter med en sommerlig campingidyll – men utarter særs uhyggelig. Ti mennesker våkner en morgen og finner et helt nytt landskap – en uendelig irrgrønn gressmatte – utenfor campingvognen. Er det en tom kulisse – og er de alene igjen i verden? (Cappelen Damm, 2015)
Unni Lindells «Drone» starter med forfatterens eget barndomsmareritt: Å bli angrepet mens man camper i telt. Dette er ikke en bok du leser mens du camper alene i telt. Men spenningen holder seg krimboken gjennom og byr blant annet på en ustabil Marian Dahle, en insektekspert samt soldater i Afghanistan. (Aschehoug, 2018)
Humor
Are Kalvøs «Hyttebok fra helvete» er blitt en farsott av dimensjoner her på berget. Folk – både de som hater friluftslivet – samt superfriskusene og toppturentusiastene – har trykket boken til sitt bryst. Dette er bitende og morsom sakprosa, beskrevet av forlaget som «En studie av den nasjonale forherligelsen av friluftsliv». (Kagge, 2018)
Romaner med samtidsbrodd
Fjorårets store boksnakkis var Marie Auberts «Voksne mennesker», som handler om de kompliserte familiebåndene. Og hvor blir familiebåndene ekstra kompliserte? På hytta, selvfølgelig. En anmelder mener at dette er en fortelling man bare slurper i seg som en god sommerdrink. Gøy er det i alle fall å lese om nattesvart søskensjalusi og illusjoner som blekner under den skarpe solen. (Forlaget Oktober, 2019)
Og mens vi er inne på hytta: Romanen «Elster, Andresen, Dahl», signert Per Schreiner, tar også for seg hyttelivets forbannelser. «Hvis jeg må velge en favorittdag i året, vil dagen da vi drar hjem fra påskefjellet komme høyt på listen», sier den navnløse hovedpersonen. (Tiden, 2017)
Den reiseglade
En noe mer eksotisk campingbok-opplevelse får vi når vi leser «Vinter på savannen». Boken har Levi Henriksen skrevet sammen med datteren Leah, og den er et resultat av at de to foretok en reise til Kenya og naturreservatet Masai Mara. Omgivelsene ble rammen for en skjønnlitterær roman for ungdom. Her vanker det store doser menneskelig drama samt miljøperspektiv. Videre kan vi love mye Afrika-stemning i Karen Blixens ånd. (Vigmostad & Bjørke, 2019)
Hellas-entusiast Tove Nilsen ga ut «Kreta-døgn» i 2002. Og med «Himmelske tilstander» er hun tilbake på øya. Det handler om en kvinne som reiser. Hun har med seg sorgen over faren som er gått bort, en gryende forelskelse og drømmen om Hellas: At Hellas skal være der for henne igjen, som før. Men Hellas er forandret. (Forlaget Oktober, 2017)