Forfatter Kristin Flood trekker nå bøkene sine fra lydbok-plattformen Storytel som en protest til det hun mener er for lave honorarer per avspilte bok.

Foto

Gorm Kallestad / NTB scanpix

Forfatter mener Storytel-honorarene er «skandaløst lave»

Publisert: 24. mars 2020 kl 10.23
Oppdatert: 24. mars 2020 kl 10.27

Det melder Klassekampen.

Ettersom bibliotekene har stengt dørene, er det flere som har fått øynene opp for e-bøker og lydbøker gjennom tjenester som Storytel. Men honoraret på litt over seks kroner per leste bok er ikke nok, mener forfatteren Kristin Flood.

Boka hennes «Nærvær» ble spilt av 238 ganger via Storytel i 2018. Flood sitter igjen med et honorar på 1544 kroner, som tilsvarer seks kroner og 40 øre per fullførte bok. Til sammenligning får hun mellom 35 og 40 kroner per trykte bok, forteller forfatteren som kaller Storytel-honoraret «skandaløst».

LES OGSÅ | Loe leser høyt fra «Slutten på verden slik vi kjenner den»

I 2017 at Forfatterforeningen, Lydbokforlaget og Cappelen Damm kom til enighet om et minstevederlag på ti kroner per avspilling hos de digitale boktjenestene Storytel og Fabel.

Uenighet om hvem som omfattes av avtalen om minstevederlag

Mens Forfatterforeningen og Lydbokforeningen mener avtalen gjelder for alle forfattere, sier den norske sjefen i Storytel, Håkon Havik, til Klassekampen at det ikke stemmer.

Havik i Storytel mener avtalen om minstevederlag kun gjelder organiserte forfattere. Han sier også til avisa at et honorar på seks kroner og 40 øre er godt nok betalt.

LES OGSÅ | Litteraturfestivalen blir digital

Klassekampen har i flere runder avdekket at organiserte forfattere ikke får betalt minstevederlaget, og at Cappelen Damm i flere omganger har gitt forfattere royalty som er på mindre enn ti kroner per Storytel-avspilling. Også Kristin Flood er organisert og medlem av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO). Havik i Storytel beklager at Floods medlemskap ikke er fanget opp, men sier at «Cappelen Damm i det store og det hele har vært flinke til å følge opp avtalen».

NFFO jobber på sin side med å sikre sin medlemmer minstevederlag gjennom en ny avtale med Forleggerforeningen, opplyser generalsekretær Arne Vestbø i NFFO til Klassekampen.