En utstilling og en rekke arrangementer drar i gang på Nasjonalbiblioteket for å feire Jens Bjørneboes (1920–1976) 100-årsjubileum.
Foto
NTB

Bjørneboe feires med utstilling i Nasjonalbiblioteket

Publisert: 24. september 2020 kl 09.27
Oppdatert: 24. september 2020 kl 09.27

Samfunnsdebattanten og forfatteren gjorde seg bemerket på ulike vis siden den litterære debuten i 1951. Menneskenes sårbare liv på kloden var blant annet tema i Bjørneboes forfatterskap, og dette er også utgangspunkt for utstillingen «Kunsten å gjøre jorden ubeboelig» – som åpner i Nasjonalbiblioteket 7. oktober.

– Bjørneboe satte mer enn noen annen sin egen samtids problemer under debatt; alt fra skolevesenet, fengselsvesenet og rettsapparatet, til krigsoppgjøret og seksualmoralen, forteller Kaja Schjerven Mollerin, som er fagansvarlig for utstillingen. Hun legger til:

– Men Bjørneboe satte også ord på en mer tidløs erfaring, hva det vil si å leve i denne verdenen vi deler og har omsorg for, men samtidig ødelegger gjennom krig, egoisme og uvitenhet. I vår tid har denne problemstillingen fått fornyet relevans, og det er dette vi har ønsket å løfte fram i utstillingen.

– Publikum vil få se alt fra førsteutgaven av debutboken hans «Dikt», fra 1951, til håndskrevne manuskripter og originale illustrasjoner han tegnet under rettsprosessen som endte med at «Uten en tråd» ble forbudt i Norge, forteller utstillingsansvarlig, Marte-Kine Sandengen.

Utstillingen blir stående i Nasjonalbiblioteket til 30. januar 2021.