Forfatteren Ravn Lanesskog er aktuell med boken «Fridtjof Hansens dagbok», som beskrives som en bok om bøker og ensomhet.

Foto
Terje Bendiksby / NTB scanpix

Aschehoug slipper løs flere debutanter denne våren

Publisert: 15. januar 2020 kl 08.24
Oppdatert: 15. januar 2020 kl 08.24

Ravn Lanesskog er et navn som kanskje klinger litt kjent for mange. Han har blant annet markert seg på manussiden for filmer som «Birkebeinerne» (2016) og «Amundsen» (2019). Om hvorfor han har latt seg lokke over til romanformatet, sier han:

– Her får jeg utløp for andre ting, jeg kan gå inn i hodet til en karakter og boltre meg språklig. Det er heller ikke noe budsjett å tenke på, sier debutanten når NTB treffer ham i etterkant av Aschehougs presentasjon av bokvåren 2020.

Aschehoug forlag melder at Lanesskog ble antatt fordi han har levert en «original, morsom og rørende hyllest til bøker, lesning og litteratur».

Her får jeg utløp for andre ting, jeg kan gå inn i hodet til en karakter og boltre meg språklig.

Spesielt er det også at han lar en og annen samtidsforfatter dukker opp. Ta Sølvreven, som dukker opp et stykke uti fortellingen. Det er en forfatter som får oss til å tenke på nylig avdøde Ari Behn.

– Han er nok en anelse inspirert av Ari Behn, ja. Som alle andre ble jeg veldig lei meg og sjokkert da nyheten om hans bortgang kom. Men jeg håper Ari Behn ville likt bokens ånd, og så håper jeg leserne forstår at boken tar for seg myten Ari Behn. Det er stor forskjell på myten Ari Behn – og mennesket Ari Behn, understreker den nyslåtte romanforfatteren.

«Et rørende portrett»

Men tilbake til hovedpersonen, Fridtjof Nansen. Fra Aschehoug heter det at Lanesskog har skrevet «et rørende portrett av en mann som undrer på om han har levd et liv hvis ingen vet om det».

– Om jeg har noe dypere budskap her, så handler det om ensomhet, utenforskap og lengselen etter å bli sett, sier debutanten, og understreker:

– Nei, du trenger ikke være veldig belest for å ha glede av boken. Det er mange referanser til klassiker-litteraturen her, så som Kafka og Hamsun, men dette er ikke en bok bare for folk som leser mye.

Om jeg har noe dypere budskap her, så handler det om ensomhet, utenforskap og lengselen etter å bli sett.

– Men kan boken skape nysgjerrighet for litteratur, så blir jeg veldig glad. Jeg er selv en ivrig leser, og dette med at Fridtjof har vokst opp i et antikvariat gjorde at jeg kunne la hele hans referanseverden være i bøkene. Da blir det til at virkeligheten og litteraturens verden veves litt inn i hverandre. Også dette et lekent grep, sier Lanesskog.

Flere debutanter

Våren er tradisjonelt den oversatte litteraturen, og krimromanenes, årstid. Men Aschehoug lar flere skjønnlitterære debutanter få slippe til.

Foto
Forfatteren Sunniva Vagstad slipper romandebuten «Fritt fall» i vår. (Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix)

Ved siden av Ravn Lanesskog debuterer også Marit Daaland Lesjø på romanfronten med «Epikrise». Forfatteren står bak Twitter-kontoen «Grusomme-Marit», men i romanen forteller hun om et forhold som starter på sukker.no – og ender med en sms.

– Nei, pent er det ikke, medgir Daaland Lesjø om denne smått beske kjærlighetsromanen – som kommer i februar.

Romandebutant er også Sunniva Vagstad som slipper «Fritt fall» i mars. Her skal det handle om ekstremsport – og det å miste.

Sunniva Vagstad har selv bakgrunn fra ekstremsport, og sier det å slippe en debutroman også er å «kaste seg inn i noe nytt».