Hamsundagene har vært arrangert på Hamarøy siden 1982. I år lover programmet både feiring – og friksjon, i anledning 100-årsjubileet for Nobelprisen i litteratur til Knut Hamsun for «Markens grøde». Foto: NTB scanpix

Årets Hamsundager jakter på Nobel-medaljen han ga til Goebbels

Publisert: 3. august 2020 kl 08.46
Oppdatert: 3. august 2020 kl 08.49

For Hamsun skal ifølge arrangørene ha forært bort Nobel-medaljen og diplomet til Tysklands propagandaminister Joseph Goebbels i 1943.

– Under årets Hamsundager starter jakten på medaljen, for ingen vet hvor den er. Dette er en viktig og skremmende historie som må fortelles, heter det fra festivalsjef Anita Overelv, som kaller jakten på medaljen for «et antifascistisk kunstprosjekt».

Blant annet står en praktisk-filosofisk samtale der blant annet Hamsun-skildrerne Tore Rem og Per Kristian Olsen deltar. Resultatet skal leve videre – i form av en podkast og en utstilling.

– Hvordan kan en verdenslitterat og et så smart menneske som Hamsun gjøre noe slikt? Det er få tidsvitner igjen. Vi har ingen tid å miste, sier Overelv videre.

Foto
Hamsundagene i 2020 byr også på bokfest med navn som Kjersti Anfinnsen, som vant den nordnorske litteraturprisen Havmannen tidligere i år. Foto: Knut Åserud

Det loves dessuten bokfest med deltagere som Nina Lykke, Marta Breen, Kjerstin Anfinnsen, Nils Magne Knutsen, Billy Jacobsen og Stefan Sundström – som her vil snakke om tomatdyrking.

Debatter står også på programmet – både om hvorfor Litteratur i Nord angivelig er usynliggjort og marginalisert, og om samisk identitet i litteratur.

Årets festivalkunstnere er Johan Reisang og israelske Ela Buria, som tar for seg kontrastene og paradoksene i Hamsuns liv og diktning.

Folkebevegelsen Nordting lover politikk, kritikk, allsang og folkeavstemning, dels i selskap med husbandet Sommermusikantene – bestående av 14 lokale tenåringer.