Satser 52 millioner i Frankfurt
Prosjektet er Norges største kulturelle satsing i utlandet noensinne.
Bokmessen åpner 15. oktober og avsluttes 20. oktober. Oppmerksomheten er enorm: Mer enn 100 land deltar, rundt 7.500 utstillere og kanskje opp mot 300.000 besøkende.
Kongelig glans
Det norske litteraturlandslaget som reiser til Frankfurt toppes av kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, som begge skal være til stede ved den offisielle åpningen av den norske gjestelandspaviljongen.
Kronprinsen må i denne sammenhengen stå litt i skyggen av kronprinsessen: Hun er nemlig ambassadør for norsk litteratur i utlandet.
Kronprinsessen vil markere den høytidelige åpningen 15. oktober sammen med blant andre statsminister Erna Solberg, forfatterne Karl Ove Knausgård og Erika Fatland og artisten Elle Márjá Eira.
Staten inn med 30 millioner
Frankfurt-prosjektet arrangeres av Norwegian Literature Abroad (Norla). Budsjettet for prosjektet er på 52 millioner kroner, og 2019 er naturlig nok ekstra viktig når Norge er hovedland. Dermed får norsk litteratur ekstra mye oppmerksomhet.
Norla, som på norsk heter «Senter for norsk litteratur i utlandet», sprer kunnskap om norske bøker og forfattere i utlandet. Driften er finansiert av Kulturdepartementet.
Staten ved Kulturdepartementet, Utenriksdepartementet og Næringsdepartementet sponser satsingen med 30 millioner kroner. Resten av finansieringen kommer fra andre kilder, blant andre Forleggerforeningen, Oslo kommune og Thon Hotels.
Derfor Tyskland
Målet er «å fremme norsk kultur i Tyskland og internasjonalt, fremme norsk næringsliv og videreutvikle det gode tysk-norske samarbeidet».
Det er flere grunner til at regjeringen, med Kulturdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Utenriksdepartementet i spissen, satser på akkurat Tyskland.
Her er noen av begrunnelsene, ifølge regjeringen:
-
Tyskland har i flere år vært det viktigste eksportmarkedet for norsk litteratur
-
Tyskland er dessuten en viktig arena for norske kunstnere
-
Tyskland er en av Norges største handelspartnere og det nest største eksportmarkedet for norske varer og tjenester
-
Tyskland er et viktig marked for norsk sjømat og reiseliv
-
Tyskland er vår viktigste utenrikspolitiske partner i Europa
Håper på større marked
Kulturminister Trine Skei Grande sier dette til Aftenposten om sine forventninger:
– Først og fremst at norske forfattere og andre kulturarbeidere skal få et mye større marked. Vi er det språket med flest fulltidsforfattere i forhold til befolkningen.
Kulturministeren skal holde åpningstalen for den norske gjestepaviljongen.