En demonstrant markerte tirsdag sin avsky utenfor konserthuset i Stockholm, der den østerrikske forfatteren Peter Handke ble tildelt Nobels litteraturpris. 

 

Foto

TT / AP / NTB scanpix

Protester mot litteraturprisvinneren

Publisert: 11. desember 2019 kl 08.08
Oppdatert: 11. desember 2019 kl 08.08

Noen timer før den høytidelige seremonien i Konserthuset samlet en mindre gruppe demonstranter seg på Hötorget i Stockholm for å uttrykke sin avsky over Svenska Akademiens valg av litteraturprisvinner.

Foto

Peter Handke med nobelprisen i litteratur under nobelprisutdelingen i Konserthuset i Stockholm tirsdag. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix

 

Blant demonstrantene var bosniere som anklager Peter Handke for å bagatellisere serbernes overgrep under krigen på 1990-tallet og som blant annet viser til hvordan den østerrikske forfatteren holdt tale i begravelsen til den folkemordtiltalte serbiske lederen Slobodan Milosevic i 2006.

– Be ofrene for folkemordet i Srebrenica om unnskyldning, lød teksten på et av demonstrantenes bannere tirsdag.

Boikottet

Mens noen protesterte høylytt mot prisutdelingen, valgte andre en mer stillferdig protest. Ambassadørene fra Tyrkia, Albania og Kosovo boikottet festlighetene i den svenske hovedstaden.

Albanias utenriksdepartement viste til Handkes støtte til Milosevic, og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan var også klar i sin tale om årets prisvinner.

– At man på FNs dag for menneskerettigheter deler ut nobelprisen i litteratur til en skikkelse som benekter folkemordet i Bosnia, er det samme som å belønne brudd på menneskerettighetene, sa Erdogan til tyrkisk TV.

Vil forfølge

Forfatteren, regissøren og politikeren Jasenko Selimovic mener årets valg av prisvinner for evig og alltid vil «forfølge Svenska Akademien».

– Vi gir ikke priser til historierevisjonister. Ikke til dem som benekter folkemord heller. Like utenkelig som det hadde vært å belønne David Irving eller Robert Faurisson, burde det ha vært å belønne Peter Handke, skriver Selimovic i Dagens Nyheter.

– Hvordan våger dere, spør Selimovic, som flyktet fra Bosnia til Sverige i 1992.

Prisutdelingen i Stockholm fant sted foran det svenske kongeparet og kronprinsesseparet. Representanter fra regjering og riksdag, og prisvinnernes familier, hadde også prominente plasser i salen, der det er plass til 1.560 personer.