Mats Malm kunngjorde vinnere av Nobels litteraturpris for 2018 og 2019 klokka 13.00 torsdag 10. oktober. 

Foto

Anders Wiklund | TT | NTB scanpix

Vinnerne av Nobels litteraturpris

Olga Tokarczuk og Peter Handke

Publisert: 10. oktober 2019 kl 13.07
Oppdatert: 10. oktober 2019 kl 14.55

Nobels litteraturpris for 2018 tildeles den polske forfatteren Olga Tokarczuk (57). Den østerrikske forfatteren Peter Handke (76) får prisen for 2019.

Foto

Den østerrikske forfatteren Peter Handke (76) får prisen for 2019. Foto: Barbara Gindl / APA / AFP / NTB scanpix

Det kunngjorde Svenska Akademien klokka torsdag.

57 år gamle Tokarczuk får prisen for sin kreative fortellerkunst som krysser grenser, mens Svenska Akademien begrunner prisen til Handke med den innflytelsen han har hatt på litteraturen og den ekstraordinære oppmerksomheten han har hatt på den materielle verden.

Foto

Polske Olga Tokarczuk vinner Nobels litteraturpris for 2018. Foto: Britta Pedersen / AFP /NTB Scanpix

Den østerrikske forfatteren og dramatikeren fikk Ibsenprisen i 2014. Da ble han møtt med demonstrasjoner og beskyldninger om å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser.

Glede i Gyldendal

57 år gamle Tokarczuk blir beskrevet som en stridbar postmodernist og miljøforkjemper. Hun debuterte i 1989 og er både kritikerrost og en av de mestselgende forfatterne i sin generasjon i Polen.

– Vi er vanvittig glade og utrolig stolte. Dette er et så riktig valg. Olga Tokarczuk har de siste årene etablert seg som en av vår tids aller mest dristige og modige stemmer. Hun skriver bøker som fanger vår tid og flytter grenser og hennes intellektuelle, stilistiske og emosjonelle register er enormt. Vi håper Nobelprisen vil gi litteraturen hennes all den oppmerksomhet og lesere som den fortjener, forteller sjefredaktør for oversatt skjønnlitteratur, Cathrine Bakke Bolin, i en pressemelding fra forlaget.

Kontroversiell

Handke betraktes som både eksperimentell og avantgardistisk. Den østerrikske forfatteren og dramatikeren er imidlertid kontroversiell. Da Handke fikk Ibsenprisen i 2014, ble han møtt med demonstrasjoner og beskyldninger om å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser.

Handke var selv til stede i begravelsen til Serbias tidligere leder Slobodan Milosevic, som døde i 2006 mens han sto tiltalt for krigsforbrytelser i Haag.

Eirik Bø i Pelikanen forlag, som har gitt ut flere av Handkes bøker på norsk, tror tildelingen kan sette fyr på Handke-debatten på nytt.

– Feillest

– Vi har ingen problemer med å se at Handke er en kontroversiell figur, og han er langt fra diplomatisk når han uttaler seg, sier han til NTB.

Bø legger til at han mener Handke er blitt feillest når det gjelder utspillene om det tidligere Jugoslavia.

Selv skal Handke ha mistet mål og mæle og blitt svært rørt da han fikk vite at han hadde vunnet prisen, ifølge et medlem av Svenska Akademien.

I 2014 fnøs imidlertid Handke av Nobelprisen i litteratur overfor østerrikske medier og kalte den en «falsk kanonisering», ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det ble altså ingen pris til Jon Fosse. Dermed er Bjørnstjerne Bjørnson (1903), Knut Hamsun (1920) og Sigrid Undset (1928) fortsatt de eneste nordmennene som har mottatt Nobelprisen i litteratur.

Tidligere vinnere

  • 2017: Kazuo Ishiguro, britisk statsborger, Japan

  • 2016: Bob Dylan, USA

  • 2015: Svetlana Aleksijevitsj, Hviterussland

  • 2014: Patrick Modiano, Frankrike

  • 2013: Alice Munro, Canada

  • 2012: Mo Yan, Kina

  • 2011: Tomas Tranströmer, Sverige

  • 2010: Mario Vargas Llosa, Peru

  • 2009: Herta Müller, Tyskland

  • 2008: Jean-Marie Gustave Le Clézio, Frankrike

Nobels litteraturpris
søn 20.02.2022 23:47

Svenska Akademien har siden 1901 delt ut Nobels litteraturpris.

  • Opprettet av kong Gustav III i 1786.

  • Svenska Akademien har 18 medlemmer, som har hver sin nummererte stol. I henhold til vedtektene har medlemmer i Akademien sittet på livstid. Medlemmer som nedlegger sitt arbeid, har dermed ikke kunnet erstattes mens de fortsatt er i live.

  • I november 2017 sto 18 kvinner fram og anklaget en mann med nære bånd til akademiet for seksuelle overgrep. Mannen, som svenske medier har omtalt som «kulturprofilen», er Jean-Claude Arnault, gift med akademimedlemmet Katarina Frostenson. Akademiets faste sekretær Sara Danius lover full granskning av saken. Akademiet kutter samtidig pengestøtten til et kultursenter Arnault har drevet.

  • I april 2018 er krisen i akademiet et faktum. En rekke medlemmer velger å trekke seg fra akademiets arbeid.

  • 12. april 2018 meddeler Sara Danius at hun også forlater sin stol i akademiet. Anders Olsson tar over som akademiets sekretær.

  • 18. april endrer kong Carl Gustaf vedtektene i akademiet slik at medlemmer etter eget ønske kan få trekke seg fra institusjonen. Dette er nødvendig fordi å hindre at antallet aktive medlemmer faller under 12. Dette er antallet medlemmer som må delta når nye medlemmer skal velges.

  • 4. mai i 2018 opplyste akademiet at de ikke kom til å dele ut Nobelprisen i litteratur i 2018.

  • I juni 2018 blir Arnault tiltalt for to voldtekter. I desember blir han dømt til to og et halvt års fengsel.

  • I november 2018 opplyser Svenska Akademien at de har oppnevnt en nobelkomité bestående av fem akademimedlemmer og fem eksperter utenfra. Det er første gang personer utenfor akademiet skal være med å utpeke vinneren av Nobelprisen i litteratur.

  • I januar i år inngår Katarina Frostenson forlik med Svenska Akademien og forlater institusjonen.

  • I mars i år godkjenner Nobelstiftelsen at akademiet får dele ut litteraturprisene for 2018 og 2019. Stiftelsen krever samtidig at akademiets nobelkomité de neste to årene ikke skal ha medlemmer som er «forbundet med fjorårets hendelser». Dette medfører at akademiets faste sekretær gjennom en årrekke, Horace Engdahl, som var imot å granske anklagene og en kritiker av reformene i akademiet, må gå ut av komiteen.

  • I mai velges filosofen Åsa Wikforss til stol nummer 7 i Svenska Akademien. Dermed er akademiet fulltallig for første gang siden medlemmene Kerstin Ekman og Lars Gyllensten nedla sine plasser i protest mot akademiets håndtering av Salman Rushdie-saken i 1989.

  • I juni tar Mats Malm over som akademiets nye faste sekretær.

Kilde: TT, NTB