Full krig mellom Forfatterforbundet og Forfatterforeningen
I høst har det pågått krasse forhandlinger mellom det nyetablerte Forfatterforbundet og Forfatterforeningen (NFOF) når det gjelder bibliotekvederlaget, melder Klassekampen.
Vederlagsordningen er ment for å kompensere forfattere for tapte salgsinntekter som følge av utlån, og det er til sammen 58 millioner kroner i potten.
Tidligere i høst gikk NFOF med på at Forfatterforbundet burde få tre millioner kroner i støtte av den totale potten, men etter nye beregninger mener NFOF at Forfatterforbundet kun har krav på to millioner.
Kutter en million
Bare 65 av Forfatterforbundets 320 medlemmer kvalifiserer til å motta støtte fra fondet, mener NFOF. Leder Ika Kaminka i NFOF sier til Klassekampen at NFOF mener Forfatterforbundet har «gitt et bilde av seg som større og tyngre enn det var grunnlag for». Dette er årsaken til at NFOF nå har kuttet en million i sitt forslag til støtte.
Kaminka understreker videre at forhandlingen er fullstendig fastlåste, og mener det ville vært bedre om Forfatterforbundet oppretter sitt eget fond som fordeles etter kriterier Forfatterforbundet selv kan diktere.
Da må imidlertid Kulturdepartementet gi klarsignal, men statssekretær Jan Christian Kolstø (V) sier til Klassekampen at det er opp til partene selv å komme til enighet, og at Kulturdepartementet ikke ønsker å blande seg inn i striden.
Bør få 8,5 millioner
Gjennomgangen til NFOF får Forfatterforbundets leder, Eystein Hanssen, til å reagere.
– Dette er en grenseløst arrogant måte å forhandle på og et totalt blindspor. Fondet går inn i våre medlemslister og setter merkelapp på forfatterne etter kriterier som de selv har funnet på, sier Hanssen til Klassekampen.
Hanssen mener Forfatterforbundet bør få vederlags-kompensering for alle medlemmene sine – totalt 8,5 millioner kroner.