Norske kulturarrangementer må ha politibeskyttelse
Aschehoug arrangerte tirsdag kveld solidaritetsmarkering til støtte for Salman Rushdie. Arrangementet var med væpnet uniformert politi tilstede, skriver Vårt land.
– Dette er jo en vurdering som politiet har gjort. Men det er klart at angrepet på Salman Rushdie i august viser at forfattere som ytrer seg heller ikke i 2022 kan være trygge for represalier av voldelig karakter. Det er tragisk, og derfor er det viktig at vi som lever for det frie ordet markerer vår motstand, og verken lar oss stilne eller begrense, sier forlegger Mads Nygaard til avisen.
Harald Nilssen, stabssjef ved Oslo politidistrikt, opplyser til NRK at det er PSTs vurderinger som ligger til grunn for sikkerhetstiltakene rundt arrangementet.
Den britisk-indiske forfatteren Salman Rushdie ble knivstukket 12. august i år. 24 år gamle Hadi Matar som er anklaget for angrepet, har tidligere uttrykt sympati med radikale islamske bevegelser.
Under arrangementet leste kjente forfattere høyt fra Rushdies «Sataniske vers».
Forhøyet trusselnivå
Også når Innlandet teater spiller teaterstykke «Evangeliet etter Jesus, himmelens dronning», er væpnet politi tilstede.
Pål Erik Teigen, stabssjef i Innlandet Politidistrikt, begrunner det med at det har vært noen kommentarer mot stykket. Han påpeker at det generelt er et forhøyet trusselnivå i Norge, og at de derfor er til stede på mange arrangementer der folk samles.
Teatersjef Thorleif Linhave Bamle er usikker på om det har blitt tøffere å være kunstner:
– Det synes jeg er et vanskelig spørsmål. For det er andre som har stått i dette og i mye verre ting før. Det er ikke noe nytt fenomen at det er protester. Da Ibsen debuterte med et dukkehjem var det voldsomme protester, så man skal passe seg for å bli helt historieløs. Og det er også mange tabuer som er blitt sprengt. Sånn sett er rommet utvidet. Hvordan ville for eksempel vår forestilling blitt mottatt på 50-tallet? spør Linhave Bamle avisen.