Kun én bok i ny bokserie om musikk handler om kvinnelige artister
Christer Falck gir ut en rekke bøker i en ny bokserie om norske album. Kun tre av 36 bøker er skrevet av kvinner, og kun én av bøkene handler om kvinnelige artister.
Christer Falck lanserte i høst «Norske albumklassikere – bokserien», som springer ut fra hans forrige prosjekt: Der finansierte han 150 plater på CD og ytterligere 50 hittil i det motsatte prosjektet – nemlig å gi ut vinylutgaver av plater som bare har vært tilgjengelig som CD.
Bøkene blir realisert gjennom folkefinansiering. Får ikke et bokprosjekt nok støtte, blir ikke boka skrevet.
Av 36 bøker som skal publiseres, er bare tre skrevet av kvinner. Bare én av bøkene handler om kvinnelige artister: Musikkskribent Charlotte Myrbråten skriver om Razikas debutalbum «Program 91» og er altså den eneste som skriver om et kvinnelig band. Det skriver Klassekampen.
– Musikk-Norge besto veldig lenge av menn. Menn som sto både på og bak scenen. Vi merker at det er vanskelig å få kvinner til å skrive bøkene. Jeg anslår at åtte av ti menn vi har spurt, har sagt ja, mens kanskje åtte av ti kvinner sier nei, sier Christer Falck til avisa.
Når en kvinne først takker ja til å skrive bok, er det heller ikke sikkert at prosjektet blir fullfinansiert. Falck sier at målet var å ha 60 prosent mannlige forfattere og 40 prosent kvinnelige forfattere, men medgir at det kanskje var et hårete mål.
– Jeg vil tippe at 90 prosent av dem som kjøper disse bøkene, er menn. Gjør du en anonym undersøkelse, tror jeg de fleste menn sier at de vil lese bøker om og av menn, sier han.
Tror det er mer likestilt enn bøkene gir uttrykk for
I tillegg til å være en av få kvinner involvert i bokprosjektet er Myrbråten den eneste som skriver om et kvinnelig band. Hun er overrasket over den skeive kjønnsbalansen.
Hun påpeker a det ikke er så få kvinner i bransjen lenger og at mange av landets største artister er kvinner.
– Og det er mye spennende i musikkhistorien å ta av. Jeg tror ikke dette er et kjempestort problem, men jeg tror virkeligheten er mer likestilt enn musikkbøkene gir uttrykk for, sier Myrbråten til Klassekampen.