­I artikkelserien «Bokhylla» tar Samtiden én bok ut av bokhylla, og tre nye bøker inn.

Foto

NTB

Om grensen mellom liv og død

Publisert: 12. juni 2023 kl 10.23
Oppdatert: 13. juni 2023 kl 10.51

I artikkelserien «Bokhylla», som er å lese i hvert nummer av Samtiden, tar vi én bok ut av bokhylla – og tre bøker inn.

Ut av hylla

Jon Fosse
Kvitleik
Samlaget

Foto

Samlaget

Det er ikke ofte en norsk forfatter nevnes i samme åndedrag som Nobels litteraturpris, men når det skjer er det som regel Jon Fosse. Når den prisbelønte forfatteren gir ut en bok om «grensen mellom liv og død», er det klart den skal rett inn i hylla, og så rett ut for å leses.  

I Kvitleik skriver Fosse om en mann som kjører uten noe spesifikt mål i sikte, drevet av kjedsomhet. Han velger tilsynelatende på måfå om han tar til venstre eller til høyre i kryss, og ender til slutt opp på en vei i skogen med dype hjulspor. Han fortsetter helt til bilen kjører seg fast.

I en bevissthetsstrøm forsvinner skillet mellom presens og preteritum, og mannens mange spørsmål står uten spørsmålstegn. Før de kan besvares har Fosse bevegd seg til neste.

I det snødekte landskapet ser mannen lyse og mørke skikkelser. Om de er virkelige, hallusinasjoner eller engler og demoner, får vi ikke vite.

Etter Septologien, er denne boka på knappe 71 sider en kontrast, men fortsatt verdt å plukke opp.

Inn i hylla

Andrej Kurkov
Grå bier
Cappelen Damm

Foto

Cappelen Damm

Romanen, Andrej Kurkovs Grå bier, som Var Lukas Folkman skrev om på Samtidens nettsider i fjor, blir nå sluppet i norsk oversettelse. Kurkov er en av Ukrainas viktigste samtidsforfattere, og er verdt å få med seg.

Handlingen finner sted før Russlands invasjon, i den såkalte «grå sonen» mellom Ukraina og Donbass, hvor krigshandlinger mellom den ukrainske hæren og de russisktalende separatistene har vært daglig kost i flere år. Midt i konflikten prøver birøkter Sergeij Sergejitsj å drive som før.

Forfatteren, som er kjent for sin svarte humor, skriver denne gangen med et mer alvorlig preg, som blir mer akutell av den pågående krigen. Absolutt et verk verdt å sette inn i bokhylla.  

Signe Holm
Godset
Oktober

Foto

Oktober

I år slipper Signe Holm sin debutroman Godset. Den danskfødte forfatteren er bosatt i Oslo, og premisset for hennes roman er interessant nok til at den går rett inn i bokhylla.

Etter sin brors selvmordsforsøk, drar den unge søsteren til Danmark. Her utfordres hun med surreelle hendelser og eksistensielle problemstillinger, i et forsøk på å utforske hva det vil si å elske noen som ikke lenger vil leve.

Som våre mer trofaste lesere kanskje vet, er dette et tema vi dekket i forrige utgave av Samtiden, og vi er nok litt ekstra obs på en roman som tangerer temaene som interesserer oss mest.

Cornelius Steinkjer
Sorl
Cappelen Damm

Foto

Cappelen Damm

I Samtiden 4–2022 viste vår kritiker av kritikere, Martin Svedman, interesse for Cornelius Steinkjer, som nå er aktuell med sin debutroman Sorl på Cappelen Damm.

Romanen handler om Lyder, en ung mann med en bipolar lidelse, og hans ønske om tilhørighet. På impuls flytter han fra sin nykjøpte leilighet, og havner i et trekantdrama mellom Rebecca og Hedvig, et drama som retter søkelyset mot ønsket om å sprenge grenser og behovet for stabilitet.

Denne tematiseringen av hvordan psykiske lidelser påvirker hverdagen er et godt og aktuelt bidrag til samtidslitteraturen.