– Det er blitt de mest populære kulturtilbudene vi har
– Det er ikke lenger et boklager, konstaterte Knut Skansen, biblioteksjef i Deichman, da Samtiden for noen uker siden snakket med ham om bibliotekenes rolle og funksjon i dag.
Hvis man går til bibliotek sin etymologi, viser det til den opprinnelige bruken av begrepet. Det greske ordet bibliotheke (biblio = bok og theke=lager), betyr nettopp det, et boklager, et oppbevaringssted for bøker.
– Det er det biblioteket har vært hele veien. Et lager for bøker og kunnskap, sier Skansen.
– Men et moderne bibliotek er først og fremst et rom for mennesker. En møteplass. Et sted for dialog, debatt, samtaler, erfaringsutvekslinger, sier han.
LES OGSÅ: Er det mulig å tenke i de nye bibliotekene?
Stor økning
I mange år bar biblioteksektoren i Norge preg av den tyske bibliotektradisjonen:
Du kommer, låner en bok, og så går du.
– De siste 10-15 årene har vi stort sett endevendt denne tanken, sier Skansen.
Det har gitt resultater.
Fra 2015 og frem til 2022 har antallet besøkende økt fra 2,1 millioner til 4,5 millioner, ifølge Omar Samy Gamal (SV), byråd for kultur, idrett og frivillighet.
– Bibliotekene er blitt de mest populære kulturtilbudene vi har i byen, sier han til Aftenposten.
– Men vi trenger flere i lokalmiljøene.
Derfor legger de nå frem en plan der vi peker på åtte nye steder i byen der det skal bygges bibliotek, sier han.
Flere nye biblioteker
Det blir blant annet bibliotek på gamle Veterinærhøgskolen. Deichman Adamstuen blir navnet på det. Akkurat når det åpner er ikke helt bestemt, men byråden antyder årsskiftet 2024/25 overfor Aftenposten
Også på Ullern og Mortensrud er det allerede planlagt nye bibliotek i forbindelse med store byggeprosjekter i området. Men det ligger litt frem i tid. I mellomtiden har Mortensrud fått et midlertidig bibliotek denne våren. På Ullern vil byrådet vurdere det samme.
I planen foreslås det også helt nye bibliotek på Grorud, Linderud og Økern. På Romsås foreslås det å utvide dagens tilbud og gjøre det permanent.
Reduserer sosial ulikhet
På Tøyen har Deichman hatt stor suksess med konseptet Biblo på Tøyen, som er et konsept utviklet spesielt for unge mellom 10 til 15 år, og hvor voksne ikke har tilgang.
Konseptet har vært på Time Magazines liste over verdens 50 kuleste steder for barn.
Der er det tilbud som leksehjelp, matlaging og gaming.
Et nytt Biblo på Holmlia er på vei og åpner til høsten, og i den nye planen ber byrådet om at Deichman vurderer å etablere samme konsept flere steder i byen.
– Når forskjellene mellom folk øker, vil bibliotekenes rolle i å redusere sosial ulikhet være særlig viktig, sier Gamal.
Knut Skansen er også opptatt av denne funksjonen til bibliotekene:
– Biblioteket er et av de siste offentlige rommene som er igjen, bortsett fra parker og plasser i byen – hvor folk møtes helt på like fot, terskelfritt, og kan være sammen, uten at det er noen form for pengeutveksling eller økonomisk transaksjon inne i bildet.