Oslo 1942. Gunvor Hofmo ( t.v.) og Ruth Maier fotografert på Drammensveien foran Odd Fellow-gården i 1942.
Foto
ERLING T. HOFMO

Hofmo på plakaten til Nasjonalbiblioteket i høst

Publisert: 19. august 2021 kl 09.16
Oppdatert: 19. august 2021 kl 09.43

Forfatteren Gunvor Hofmo (1921–1995) er blitt stående som en viktig stemme i den norske modernismen.

– Med denne brede satsingen ønsker vi å vise fram ulike tilnærminger til Hofmos forfatterskap på en måte som åpner det for nye lesere, sier avdelingsdirektør for kulturformidling og informasjon ved Nasjonalbiblioteket, Eline Skaar Kleven.

Utstillingen har fått tittelen «Ja er det korteste ordet i verden», og åpner på Nasjonalbiblioteket 26. august. Her får sju dikt vise vei til ulike sider ved Hofmos liv og diktning.

– Nye lesninger av disse sju diktene, flere av dem mindre kjente, bringer oss tett på tekstene og den tematiske rikdommen i Hofmos forfatterskap, sier utstillingsansvarlig Marte-Kine Sandengen.

Både publisert og upublisert materiale fra Nasjonalbibliotekets samling er hentet fram til utstillingen. I tillegg er dagbøkene til Hofmos kjæreste, Ruth Maier, innlånt og stilles ut for første gang for et publikum.

Åpningskvelden, torsdag 26. august, samtaler Susanna Wallumrød, Tuva Syvertsen og Kaja Schjerven Mollerin om musikaliteten i Hofmos språk. I dagene og ukene som følger, vil Jan Erik Vold, Gunnar Wærness, Anniken Greve, Steinar Opstad med flere snakke om Hofmo – og arven etter henne.

21. oktober får Elsa Kvammes dokumentarfilm om Gunvor Hofmo og Ruth Maier, «Ingen hverdag mer», sin premiere på Nasjonalbiblioteket. I september utgir Nasjonalbiblioteket essayet «Verden og buksene. Et Gunvor Hofmo-fragment» av litteraturkritiker og forfatter Kaja Schjerven Mollerin.