Brudd på smittevernreglene på Deichman

Publisert: 19. november 2020 kl 09.38
Oppdatert: 24. november 2021 kl 02.57

Så og si alt av kultur- og fritidsaktiviteter er stengt ned i Oslo. Men bibliotekene holder åpent, og det uroer de ansatte på Deichman. Verneombud og tillitsvalgte ved Deichman bibliotek varsler om omfattende brudd på smittevernreglene. Nå ber de byrådet om å gripe inn, skriver Klassekampen.

– Vi får mange tilbakemeldinger hver dag fra ansatte som opplever situasjonen som ytterst problematisk. Men det er byrådet som har bestemt å holde bibliotekene åpne, og vi sliter med å få bibliotekets ledelse til å ta bekymringene på alvor, sier Toril Høimyr, som er hovedtillitsvalgt for Fagforbundets lokallag, Deichmanklubben.

Deichman bibliotek i Bjørvika.
Foto
Terje Pedersen / NTB

Klassekampen har snakket med medarbeidere ved tre av Deichmans filialer, som til sammen tegner et sammensatt bilde av en arbeidshverdag som oppleves som utrygg for både brukere og ansatte:

  • Intet generelt påbud om bruk av maske, bare i «nødvendige situasjoner»

  • Ingen registrering av navn på de besøkende, og derfor vanskelig å varsle dersom koronasmitte skulle oppstå

  • Ved enkelte filialer er det mange som ikke overholder kravene om å holde minimum én meters avstand, bruk av håndsprit og andre smitteverntiltak

  • Ansatte og vikarer blir bedt om å ta vakter ved flere filialer, noe som gir økt risiko for smittespredning

– Våre medlemmer forteller også om brukere som hoster og harker åpenlyst uten å bruke munnbind, og som ikke holder tilstrekkelig avstand. De føler seg veldig utsatt, sier Høimyr i Deichmanklubben til avisen.

Biblioteksjef Knut Skansen mener det er trygt å besøke Deichman.

 «Vi legger sånn sett godt til rette for at lånere kan bruke biblioteket på en ansvarlig og trygg måte, men det er først og fremst den enkeltes ansvar å føle disse reglene i det offentlige rom – det gjelder også i biblioteket», svarer Skansen på en e-post til Klassekampen.