Oppdragsavgift for selvstendige?
En gruppe som ble rammet hardt og umiddelbart av koronakrisen var selvstendig næringsdrivende og frilansere som opplevde at oppdragene deres ble kansellert og at de ikke fikk noen nye oppdrag.
I en kronikk i Dagens Perspektiv skriver LOs førstesekretær Julie Lødrup at tiden nå er moden for å gi denne gruppen arbeidstakere et bedre sikkerhetsnett.
– Konsekvensene av koronakrisen viser at selvstendig næringsdrivende og frilansere ikke klarer seg uten et større fellesskap, utdyper Lødrup.
Inntektene bare forsvant
Da koronakrisen slo til, opplevde mange frilansere og selvstendig næringsdrivende at all inntekt forsvant fra en dag til en annen. I kronikken skriver Julie Lødrup:
«Og sikkerhetsnettet for selvstendige var langt dårligere enn for ordinære arbeidstakere, der de sto helt uten permitteringsfrister, og med langt dårligere ordninger for blant annet dag- og sykepenger».
Det å være selvstendig er for de aller fleste ikke en privilegert posisjon. Som oppdragstaker er du like avhengig av oppdragsgiver som det arbeidstakere er av arbeidsgiver, framhever Lødrup.
LO har gjennom LO selvstendig mange medlemmer som er selvstendige eller frilansere både på fulltid og deltid. Disse medlemmene har nå varslet at det uten ekstraordinære tiltak fra regjeringen ville være umulig å få hverdagen til å gå rundt under koronakrisen.
«Og heldigvis kom det på plass tiltak, blant annet etter innspill fra LO. For sykepenger, dagpenger og omsorgspenger. Det løser ikke alle problemer, særlig ikke over tid, men det gjør situasjonen lettere», skriver Lødrup.
Obligatorisk oppdragsavgift
– Nå må vi trekke lærdom fra koronakrisen, og jobbe videre for at de selvstendige skal få et sikkerhetsnett som de fleste andre arbeidstakere. Krisen viser med all tydelighet at de trenger det, sier Julie Lødrup til Dagens Perspektiv.
Hun mener at det generelt foreligger en maktubalanse ved kjøp av andres arbeidskraft. Den norske modellen har sikret at maktbalansen har jevnet seg ut gjennom fagforeninger, tariffavtaler og arbeidsmiljølov. Og sikkerhetsnettet er blitt tryggere ved hjelp av fellesskapelige ordninger finansiert av skatter og avgifter, deriblant arbeidsgiveravgiften.
Dette sikkerhetsnettet finnes imidlertid ikke for selvstendig næringsdrivende.
– Vi må finne gode løsninger som kan favne de selvstendige. Og vi må finne ut hvordan det skal finansieres. Hverken oppdragstakere eller oppdragsgivere betaler arbeidsgiveravgift. Er det mulig å se for seg en obligatorisk oppdragsavgift, som gjør at selvstendige kan få flere sosiale goder? Eller en valgfri avgift, som fungerer som en forsikring? spør Lødrup.
– Hva mener du med «oppdragsavgift»?
– Man kan se for seg at når man har et oppdrag og sender regning for dette, så skal for eksempel 5 prosent legges på regningen og gå til fellesskapet, sier LO-sekretæren.
På den måten kan selvstendige bygge opp en buffer for felles goder.
Lødrup understreker at «5 prosent er et tenkt tall» og ikke et konkret og gjennomtenkt forslag.
Koronakrisen og de tiltakene som er satt inn fra regjeringen rigger oss imidlertid for å finne nye permanente ordninger for denne gruppen, mener LOs førstesekretær.
Man kan se for seg at når man har et oppdrag og sender regning for dette, så skal for eksempel 5 prosent legges på regningen og gå til fellesskapet
Frivillig forsikring
En annen variant er å få på plass en bedre frivillig forsikringsordning. NAV har en forsikringsordning for selvstendige i dag, men den brukes i svært liten grad, opplyser Lødrup. Hun og hennes folk får høre at ordningen er «for dyr og for dårlig».
– Vi har ikke gått dypt inn i dette, men det faktum at ordningen brukes lite, tyder på at den ikke er god nok, sier Lødrup, som mener det beste må være å få en bedre ordning, ikke nødvendigvis en billigere en.
Poenget er at vi må tenke nytt rundt de selvstendige. Dette dreier seg om en stor gruppe arbeidstakere – alt fra manuellterapeuter og frisører til musikere og skuespillere.
I etterkant av krisen kan vi sette oss ned å analysere hva som funker og hva som ikke funker, og hva vi kan ta med videre inn i en permanent ordning, mener Lødrup.
– LO har blitt mer oppmerksomme på denne gruppen de senere årene?
– Ja, men et moment her er jo at mange flere av de som jobber selvstendig burde vært fast ansatt. Det er vår hovedtanke. Blant annet er det pussig at renholdere må jobbe som selvstendig næringsdrivende dersom de kun har én oppdragsgiver.
– Men det er lov å ha to tanker i hodet samtidig. Mange jobber som selvstendig, og mange skal jobbe som selvstendig. Og de trenger bedre vilkår enn de har i dag.