Hege Knarvik Sande

Hege Knarvik Sande, direktør i Danse- og teatersentrum.

Foto

Lillian Hjellum

– Budsjettforslaget er dødsstøtet for fri norsk scenekunst

Publisert: 6. oktober 2022 kl 15.29
Oppdatert: 6. oktober 2022 kl 16.17

– Scenekunstfeltet har ventet på tilskuddsordningen siden 2017, og mange viktige kunstnerskap har stått uten støtte i flere år i påvente av den nye ordningen. Konsekvensen av en ytterligere utsettelse, er at mange etablerte kunstneriske virksomheter står i fare for å legges ned, skriver Hege Knarvik Sande, Direktør/CEO for Danse- og teatersentrum/Performing Arts Hub Norway i en pressemelding.

Hun nevner kompaniet winter guests til koreograf Alan Lucien Øyen, Verk produksjoner, Tori Wrånes, Goksøyr & Martens, Ingun Bjørnsgaard prosjekt, Traavik.info, Transiteatret-Bergen og Susie Wang.

– Den manglende ambisjonen i statsbudsjettet for 2023 er dødsstøtet for fri norsk scenekunst, sier hun.

Et av kunstfeltene som var hardest rammet av pandemien

– Scenekunstfeltet var en av sektorene som ble hardest rammet under og i etterkant av pandemien. I rundt to år var det mer eller mindre stillstand i bransjen. Feltet opplevde en enorm kompetanseflukt av både utøvere, sceneteknikere og produsenter, og dette har satt sine spor, sier Knarvik Sande.

I anmodningsvedtak nummer 201 fra 12. desember 2017 stod et samlet Storting bak at det var behov for en fast tilskuddsordning for de etablerte kompaniene etter at Kulturrådet sin ordning basisfinansieringen ble endret.

– Basisfinansieringen var en suksesshistorie som gjennom forutsigbar støtte gav scenekunstkompanier mulighet til å profesjonalisere seg og tenke langsiktig. Dette har ført til en enorm profesjonalisering av det frie feltet de siste 15 årene, som har gitt arbeidsplasser, etablert nye visningsmuligheter, og ført til at man har nådd ut til nye publikumsgrupper. Å ikke støtte opp om scenekunstkompaniene som skaper aktivitet og arbeidsplasser i feltet, vil innebære en ytterligere nedbygging av sektoren etter pandemien, sier Knarvik Sande.

Tid for handling

Danse- og teatersentrum hadde store forventinger til den nye regjeringen.

– Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet var svært utålmodige og kritiske til Solberg-regjeringen som ikke maktet å få støtteordningen på beina i forrige periode. Nå håper vi SV tar saken opp i budsjettforhandlingen med regjeringen. Det er tid for handling, sier Knarvik Sande.

Hun legger til at Danse- og teatersentrum ber om 30 millioner til tilskuddsordning for etablerte scenekunstkompanier.

– Dette vil dekke det nåværende behovet i feltet, og forhindre en videre nedbygging av sektoren, sier hun.