Det er 50 år siden drømmen om et eget samisk kunstmuseum oppstod. Museet er fortsatt ikke på plass.
Foto
Fotomontasje: Jérémie McGowan
Vil ha eget samisk kunstmuseum

McGowan med protestkampanje mot regjeringen

Publisert: 17. februar 2022 kl 09.47
Oppdatert: 18. februar 2022 kl 09.08

15. februar lanserte RiddoDuottarMuseat og NORDTING et eksklusivt design i begrenset opplag, som ledd i en aksjon for å få på plass et eget samisk kunstmuseum.

T-skjortene med slagordet «Still No Sámi Dáiddamusea» markerer et dobbelt jubileum: Det er fem år siden «museumsperformancen» There Is No / Sámi Dáiddamuseax åpnet i Romsa (det samiske navnet for Tromsø, red.anm.).

Tidligere direktør i Nordnorsk Kunstmuseum, Jérémie McGowan, er engasjert som konseptutvikler av RiddoDuottarMuseat og jobber for at kravet om et eget samisk kunstmuseum skal bli hørt av myndighetene. Han er lite imponert over både tidligere regjeringer og den nåværende regjeringen. I kampanjen står han bak bilder som kan oppfattes som et stunt mot Nasjonalgalleriet og Nordnorsk Kunstmuseum.

– Tidligere kulturminister Abid Raja snakket varmt om et samisk kunstmuseum, men da det kom til å bevilge penger skjedde det ingenting. Det har ikke blitt bevilget penger fra dagens regjering heller. Derimot har det blitt bevilget penger til en rekke andre formål, sier han til KulturPlot.

Foto
Design: Arctic Armpit / Jérémie McGowan

50 år gammel drøm

Det er 50 år siden drømmen om et eget samisk kunstmuseum først oppstod, med etableringen av Sámiid Vuorká-Dávvirat i Kárášjohka (Karasjok). T-skjortekampanjen er et nytt ledd i «museumsperformancen» There Is No / Sámi Dáiddamuseax. Som med det opprinnelige prosjektet, er kampanjen mer enn bare en sårt tiltrengt feiring av samisk kunst og duodji. Den skal også være en strategisk forstyrrelse av de regjerende maktstrukturene i kultur- og museums-Norge, ifølge McGowan.

– Hvilke reaksjoner kom etter museumsperformancen There Is No / Sámi Dáiddamusea?

– Vi har ikke registrert noen reaksjoner i det hele tatt fra myndighetene. Direktøren ved RiddoDuottarMuseat, Anne May Olli, ble intervjuet av NRK Sapmi, men uten at myndighetene foretok seg noe, forteller han.

Kritiske spørsmål

Det er ikke bare mangelen på et eget kunstmuseum som aksjonen skal belyse. T-skjortene skal reise en rekke søkende og kritiske spørsmål til nasjonen: Hva er årsaken til at samiske kulturuttrykk har blitt ekskludert fra nasjonale arenaer og fortellinger? Hvorfor er samisk kunst og duodji nesten fraværende i samlingene til landets kunstmuseer? Hvordan er det mulig at ordet «samisk» ikke finnes i vedtektene til blant andre Nasjonalmuseet og Nordnorsk Kunstmuseum? Og hvordan forklarer vi at det fortsatt ikke finnes et samisk kunstmuseum?

– Var ikke ordet samisk en del av vedtektene i Nordnorsk Kunstmuseum da du var direktør der?

– Jeg forsøkte å få inn ordet i vedtektene gjennom styret, men dette ble avslått og ikke en gang behandlet.

Foto
Tidligere direktør for Nordnorsk Kunstmuseum, Jérémie McGowan, er med på aksjonen. Foto: Marius Fiskum

I løpet av de siste 50 årene har Sápmi vitnet en rekke mulighetsstudier, førprosjekter, utvalgsrapporter, Statsbyggutredninger, Stortingsmeldinger og Kulturkomiteuttalelser fra både høyre- og venstreregjeringer, ifølge McGowan.

– Regjeringene er enige om at et samisk kunstmuseum bør etableres, men de kommer og går – og ingenting skjer. Still No Sámi Dáiddamusea-kampanjen aksepterer ikke flere unnskyldninger, poengterer han.

Vil gi Trettebergstuen t-skjorte

Nå håper McGowan, RiddoDuottarMuseat og NORDTING at regjeringen og andre partier vil handle. Første steg er at aksjonen skaper nok blest til at saken kommer på dagsordenen.

– Dette prosjektet er jo en forlengelse av performancen for fem år siden, som vi ønsker å holde levende. Det er viktig å holde dette synlig, og det er fint å kunne gjøre dette med kunstneriske og kreative virkemidler med glimt i øyet. Vi ønsker å overrekke kulturminister Anette Trettebergstuen en t-skjorte, smiler han.

– Vil vi se nye aksjoner etter denne?

– Det utelukker jeg ikke. Vi vil selvfølgelig se an responsen, men saken er viktig å kjempe for, avslutter Mc Gowan.

 Kommer nasjonal samisk kulturløft

Regjeringen har slått fast at den vil gjennomføre et nasjonalt samisk kulturløft. Det er 2022 et godt eksempel på, hevder statssekretær i Kulturdepartementet, Odin Adelsten Aunan Bohmann.

– 2022 er i så måte et godt eksempel som viser et tydelig og sterkt fokus: Saemien Sijte (sørsamisk museum og kultursenter) åpner til sommeren, den nordiske paviljongen i Veneziabiennalen har prioritert å vise frem utelukkende samiske kunstnere og i tillegg har 11 av 15 museum som har fått ekstraordinære koronamidler til innkjøp av kunst, brukt midlene til å kjøpe inn samisk kunst. Det er ingen tvil om at det samiske fokuset på kunst og kultur er på vei opp, det skal regjeringen fortsette å legge til rette for, sier Bohmann.

Odin Adelsten Aunan Bohmann, statssekretær i kultur og likestillingsdepartementet.
Foto
Javad Parsa / NTB

Bohmann presiserer også at regjeringen vil vurdere et eget samisk kunstmuseum, og er enig med McGowan i at den samiske kunstarenaen mangler en formidlingsarena.

– Spørsmålet om lokaler for et samisk kunstmuseum er også et av tiltakene vi vil vurdere, det er ingen tvil om at den samiske kunstsamlingen mangler en formidlingsarena. Dette er også løftet fram i museumsmeldingen som Stortinget behandlet i juni 2021. Nå har saken vært gjennom en tidlig utredningsfase, hvor Statsbygg har utarbeidet en konseptutredning om RiddoDuottarMuseat på oppdrag fra Sametinget og Kultur- og likestillingsdepartementet, utdyper han.

Det er for tidlig å si når vi kan konkludere, men vi har mottatt et godt grunnlag for å behandle saken

Han forteller at konseptutredningen nå skal behandles både hos Sametinget og hos regjeringen.

– Det er for tidlig å si når vi kan konkludere, men vi har mottatt et godt grunnlag for å behandle saken. Sametingets vurdering av de ulike alternativene i utredningen vil også bli en viktig del av beslutningsunderlaget, avslutter statssekretæren.