Danseundervisning i Hebekkskog barnehage, Nordre Follo.
Foto
Neil Nisbet / Panta Rei Danseteater

Kulturaktører og politikere reagerer på at regjeringen avvikler Gaveforsterkningsordningen for kunst og kultur

Publisert: 3. desember 2021 kl 10.07
Oppdatert: 3. desember 2021 kl 10.10

Aktører i kulturlivet reagerer kraftig på regjeringens beslutning om å fjerne Gaveforsterkningsordningen for kunst og kultur.

Panta Rei Danseteater forventer at ordningen kompenseres gjennom for eksempel omdisponering til den varslede opprettelsen av en statlig driftsstøtteordning for etablerte kompanier.

– Dette er dårlige nyheter for kulturaktører som faller mellom to stoler i virkemiddelapparatet, sier direktør og kunstnerisk leder i Panta Rei Danseteater, Anne Holck Ekenes. Hun mener danseteateret kommer til å miste 750.000 kroner årlig, og at svært mange barn og unge mister tilbud om danseaktiviteter som følge av dette. 

– Vi forstår de prinsipielle argumentene mot Gaveforsterkningsordningen, men å fjerne den uten noen form for kompensasjon, skaper usikkerhet og store problemer for mange små aktører som oss. Det er ikke slik at gaveforsterkningsordningen bare bidrar med ekstrapenger til «de store aktørene». 

Foto
Ddirektør og kunstnerisk leder i Panta Rei Danseteater, Anne Holck Ekenes. Foto: Tale Hendnes.

Hun forteller at Sparebankstiftelsen DNB har vært en helt sentral samarbeidspartner for danseteateret gjennom mange år. 

– Vi opplever at Sparebankstiftelsen er en svært seriøs aktør som slett ikke tildeler kulturmidler basert på «de rikes smak». Tvert imot fyller den et hull i virkemiddelapparatet som ideelt sett burde være det offentliges ansvar. 

Panta Rei Danseteater har formidlet profesjonell dansekunst og tilbudt danseaktiviteter til voksne, barn og unge de siste 20 årene. I 2019 nådde kompaniet nesten 30.000 mennesker med dans. I pandemiperioden har nesten 10.000 barn, ungdom og voksne fått oppleve levende dans, enten som publikummere eller som deltagere. Kompaniet mottar svært lite offentlig støtte.  

– Kulturministeren har tidligere presisert at det skal komme gode overgangsløsninger for dem som blir rammet av kutt, sier Ekenes. 

Hun setter sin lit til at kulturministeren tar innover seg deres og andre små aktørers situasjon.

– Dette er en gyllen mulighet til å gi den nye driftsstøtteordningen en flying start, sier hun. 

Frp: – Fjernes med et pennestrøk

Også regjeringens politiske motstandere reagerer på beslutningen om avviklingen av ordningen. Frps Silje Heimdal kaller ordningen «en demokratisering av kulturlivet» på partiets nettsider:

– Gaveforsterkingsordningen har vært en demokratisering av kulturlivet ved at private donerer til kunst og kultur som de finner verdifulle i sitt lokalsamfunn. Staten stiller så opp med inntil 25 prosent av det private bidraget. Ordningen beskrives av mange i kulturlivet som et bidrag til bedre kontakt mellom dem og publikum. Nå ønsker Arbeiderpartiet og SP å rasere denne vellykkede ordningen som har økt både produksjon og konsum av kunst og kultur i hele Norge med et pennestrøk. Dette skjer i tillegg på en så arrogant måte at man ikke har tatt seg bryet med å hverken evaluere ordningen eller å gi kulturlivet noen beskjed om hvordan evt denne ordningen skal kompenseres eller erstattes, sier Hjemdal og fortsetter:

– Fra 2014 til 2020 har ordningen bidratt til at private har gitt nesten 2,5 mrd kr i gaver til ulike aktører rundt om i Norge. At Ap tar så lett på hva folks givervilje betyr for dem det gjelder er skremmende. Her er det kun ideologi som er styrende. Hvorfor skulle man ellers fjerne noe som fungerer, spør hun.

Stortingsrepresentant for Frp, Silje Hjemdal.
Foto
Ole Berg-Rusten / NTB

Frp mener at gaveforsterkning anerkjenner og oppmuntrer sivilsamfunnets engasjement for kulturlivet på en ubyråkratisk måte, noe som sikrer et større mangfold.

– Resultatet av dette forslaget fra Ap og SP er trolig at kulturrådet vil få enda mer penger å styre over. Så da kan folk flest glede seg til enda mer elitistisk styring og enda mindre givervilje, ved at alle nå i fremtiden må søke om alle midler. Jeg vet at mange kulturtilbud i hele landet nå er bekymret. Hva vil dette bety for eksempel Statsraad Lehmkuhl, Vitensentrene, Atlanterhavsparken, Norsk Teknisk Museum, Festspillene i Bergen eller noen av de mange andre institusjonene som har nytt godt av gaveforsterkingsordningen, er enig i at den bør avvikles?, avslutter Hjemdal retorisk.